Афганський вузол

НАТО ніяк не може виборсатися з Афганістану. Замість запланованого урочистого виходу з неспокійної країни доводиться, навпаки, нарощувати військову присутність. Дехто проводить паралелі з тим, як СРСР потрапив в афганську пастку у 1980-х роках. Хоча насправді ця аналогія аніскілечки не коректна.

 

 

31 травня в Афганістані було скоєно найжахливіший теракт із моменту початку «антиталібської» війни 2001 року, яка стала наслідком терактів у Вашингтоні й Нью-Йорку 11 вересня. У Кабулі вибухнула начинена тротилом вантажівка, запаркована в дипломатичному кварталі афганської столиці. Внаслідок теракту загинуло 90 осіб і ще 450 отримали поранення.

 

Цей інцидент іще раз засвідчив, в якому складному становищі перебуває підтримуваний Заходом афганський уряд. Нині йому доведеться вести збройне протистояння і з «Талібаном», і з бойовиками «Ісламської держави». Складно сподіватися, що слабкий, розсварений і корумпований афганський уряд, котрий упродовж десяти років так і не зумів провести серйозних реформ, зможе хоч якось собі дати раду в царині безпеки.

 

Зважаючи на ці складні обставини, країни Північноатлантичного Альянсу відмовилися від своїх попередніх планів щодо виведення військ з Афганістану і мають намір скерувати туди ще близько трьох тисяч військовиків. Таким чином чисельність натовських військ в Афганістані зросте з 12 тисяч до 15 тисяч осіб. Утім, особливість нового контингенту полягатиме в тому, що його вояки не братимуть участі в реальних збройних сутичках.

 

Посилення контингенту відбудеться в рамках чинної місії НАТО «Рішуча підтримка» (Resolute Support). «На цей момент ідеться не про участь у бойових діях, а про те, щоб підтримати афганців у їхній боротьбі. Ми допомагаємо афганцям взяти на себе повну відповідальність за гарантування безпеки в своїй країні», – пояснив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ, виступаючи на засіданні міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі 29 червня.

 

Місія «Рішуча підтримка» стартувала на початку 2015 року. Вона заступила собою бойову місію Міжнародних сил із підтримки безпеки в Афганістані (International Security Assistance Force – ISAF), в якій було задіяно близько 130 тисяч військовиків НАТО (100 тисяч із них – американці). Програма ISAF тривала аж 13 років.

 

Тож уже третій рік військовослужбовці Альянсу фактично більше не беруть участі в бойових діях, а займаються головним чином підготовкою і консультуванням місцевих силових структур. «Так повинно тривати і надалі», – пообіцяв Столтенберґ.

 

Чи зможе за таких умов афганська влада і її збройні сили дати собі раду з терористами? Більш ніж сумнівно. Після відходу більшої частини іноземних військових з Афганістану бойовики знову почали відвойовувати території. За повідомленнями американської наглядової організації SIGAR, яка готувала доповідь про становище в Афганістані для Конгресу США, на лютий 2017 року офіційна влада в Кабулі контролювала менш як 60 % території країни. Експерти Пентагону дають ще невтішніші дані, стверджуючи, що реальним контролем афганський уряд охопив лише 24% території своєї країни. А ще 35 % території перебувають у так званій «сірій зоні».

 

Вплив терористичних угруповань продовжує посилюватися. За даними Організації Об'єднаних Націй, тільки у столиці Афганістану Кабулі з січня до березня 2017 року вчинено вісім великих терактів, а ще 34 – на решті території країни. Крім того, експерти ООН зареєстрували понад шість тисяч окремих випадків збройних сутичок, нападів бойовиків і бомбових замахів, спрямованих проти афганських силовиків і цивільного населення. Доходило до того, що терористи просто вривалися на територію афганських військових частин і розстрілювали тамтешніх військовиків.

 

Ісламський радикальний рух «Талібан», який ще кілька років тому видавався цілком виснаженим і знекровленим, зненацька знову активізувався. У Пентагоні вбачають у цій активізації «руку Москви». От як несподівано може повернутися ситуація. Свого часу Сполучені Штати щедро забезпечували талібів зброєю й коштами, аби ті вели війну проти радянських окупантів. Тепер же ситуація радикально змінилася – й от уже російські емісари забезпечують афганських талібів усім необхідним, аби вони лишень завдавали прикрощів місцевому уряду та західному альянсу.

 

За даними Центрального розвідувального управління США, в Афганістані зафіксовано найвищу концентрацію терористів у світі. Окрім уже згаданих бойовиків ісламського руху «Талібан» і терористичного угруповання «Ісламська держава», там функціонує ще принаймні 18 терористичних угруповань. На цьому тлі не варто дивуватися, що ситуація в Афганістані викликає у натовських стратегів серйозні побоювання.

 

НАТО припинило співпрацю з Москвою щодо Афганістану після інтервенції Росії в Україну 2014 року. «Тепер росіяни просто намагаються вставляти патики в колеса США, заважаючи всьому тому, що там робить Америка. Це помста за помсту», – розповів колишній німецький дипломат Томас Руттіг (Thomas Ruttig), котрий нині очолює аналітичну організацію Afghanistan Analysts Network.

 

Генерал-майор армії США Роджер Тернер, який разом зі своїми підлеглими консультує афганських силовиків у бунтівній провінції Гільменд, зазначив, що афганська армія аж ніяк не справляється з ситуацією і зазнає серйозних втрат. Частими, за його словами, є й випадки дезертирства. Водночас він налаштований оптимістично. «Місцеві збройні сили покращують свої навички. Уже в 2019 році афганські військовики зможуть провести низку великих контрнаступів і відвоювати у ісламістів 80 відсотків територій, які на цей момент контролює "Талібан"», – пообіцяв Тернер. Окрім того, він висловив сподівання, що новий американський президент Дональд Трамп розверне запущену його попередником Бараком Обамою тенденцію до виведення американських військ з Афганістану. Адже без серйозної військової підтримки не вдасться перемогти терористичні угруповання.

 

На цей момент мандат на проведення бойових операцій в Афганістані має близько 2500 військовослужбовців США, котрі діють поза рамками місії НАТО в Афганістані. Американські військовики підтримують афганську армію з повітря, а також самостійно завдають ударів по базах терористів. Зараз у Пентагоні говорять про збільшення їхньої чисельності до чотирьох тисяч осіб. Міністр оборони США Джеймс Меттіс має намір виступити в Конгресі з конкретною пропозицією в середині липня. «І такого військового контингенту було б достатньо, якби вдалося перекрити канали постачання терористичних угруповань з Росії та Ірану», – таке переконання висловив генерал Джон Ніколсон, командувач американськими військами в Афганістані.

06.07.2017