Європарламент вимагає припинити перемовини з Анкарою про вступ.

Відповідне звернення до Європейської комісії євродепутати схвалили в четвер, 6 липня.

 

 

У зверненні Європарламент наполягає на формальному припиненні перемовин про вступ Туреччини до Європейської Унії. За нього проголосували практично всі фракції законодавчого органу ЄУ. Звернення підтримали 477 євродепутатів, проти виступило 64, 97 утрималися – повідомило видання Die Zeit.

 

Вимога Європейського парламенту не є безумовною. У зверненні наголошено: поки що варто лише призупинити перемовини з Туреччиною. Повністю їх припинити слід лише в тому випадку, якщо тамтешній уряд таки імплементує без змін передбачувану конституційну реформу. Ця реформа, на думку європейських експертів, порушує принцип поділу влади й фактично знищує незалежність правосуддя.

 

Призупинення перемовин передбачає, що Анкара більше не отримуватиме з Брюсселя грошей, необхідних для проведення реформ. Утім, ухвалений Європарламентом документ не є юридично зобов'язувальним.

 

Незадовго до голосування в Страсбурзі турецький міністр у справах ЄУ Омер Челік заявив, що Туреччина, як і раніше, домагатиметься повноцінного членства в Європейській Унії.

06.07.2017