Бойкот Катару сусідніми арабськими країнами пролонґовано.

Про це було оголошено на зустрічі міністрів закордонних справ Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Бахрейну та Єгипту, яка відбулася в Каїрі.

 

 

Арабські країни продовжуватимуть бойкотувати Катар, який відповів відмовою на висунутий йому ультиматум. Учасники зустрічі заявили, що негативна відповідь Катару «свідчить про нерозуміння ним всієї серйозності і небезпеки ситуації». Вони висловили жаль із цього приводу.

 

Як заявив керівник саудівського МЗС Адель аль-Джубейр, про додаткові заходи щодо Дохи буде оголошено після консультацій, «у відповідний час», процитувало його слова радіо ВВС.

 

Трійка провідних країн Перської затоки – Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн – звинувачують Катар у підтримці тероризму і екстремізму. До цих звинувачень долучаються Єгипет та інші арабські країни. Місяць тому вони оголосили про розрив дипломатичних відносин із Катаром.

 

Зокрема, Катар звинувачують у виплаті понад мільярда доларів викупу підтримуваному Іраном шиїтському воєнізованому угрупованню за звільнення кількох членів королівської сім'ї, захоплених в Іраку під час полювання.

 

23 червня Саудівська Аравія, Єгипет, ОАЕ і Бахрейн надіслали Катару ультиматум із 13-ти вимог, виконання яких необхідне для припинення бойкоту. У їхньому числі: закриття катарської мережі супутникового телебачення «Аль-Джазіра», згортання турецької військової бази і скорочення контактів з Іраном. На виконання вимог Катару відвели 10 днів.

 

Катар відкидає усі звинувачення в підтримці тероризму, в тому числі й у виплаті викупу бойовикам. На думку влади Катару, насправді бойкот викликаний прагненням сусідів змусити його вести свою зовнішню політику в суворій відповідності з лінією Саудівської Аравії. Міністр закордонних справ Катару Мохамед бін Абдулрахман аль-Тані назвав вимоги настільки нереалістичними, що негативна відповідь на них, за його словами, була прогнозованою.

05.07.2017