Литва висунула звинувачення ще двом росіянам у справі про криваві події 1991 року.

Генеральна прокуратура республіки повідомила, що завершила досудове розслідування щодо підозрюваних і передала справу до суду.

 

 

Литовські прокурори також поінформували, що стосовно інших семи осіб ухвалено рішення справу закрити, оскільки в їхніх діях не встановлено будь-яких ознак злочинних діянь. Про це повідомляє литовський інформаційний ресурс Delfi.

 

До суду передано частину справи про події 13 січня 1991 року, в якій звинувачення у злочинах проти людяності й у військових злочинах висунуто двом громадянам Росії, чиїх прізвищ не повідомляють. Судовий процес над ними, найімовірніше, проведуть заочно.

 

Розслідування щодо цих дев'яти підозрюваних було відокремлено від основної справи про ті криваві події у Вільнюсі 26 років тому. Більша частина справи про події 13 січня 1991 року вже півтора року розглядає Вільнюський окружний суд. У ньому звинувачення висунуто понад шістдесятьом особам. Всіх їх, за винятком Геннадія Іванова та Юрія Меля, судять заочно. Судовий процес відновлять у серпні.

 

Нагадаємо, що вночі 13 січня 1991 року внаслідок злочинних дій радянських військовиків у Вільнюсі біля Будинку преси, телевежі і будівлі литовського радіо й ТБ загинуло 14 цивільних осіб. Через вісім років після цих подій за створення антидержавних організацій та інші злочини до позбавлення волі було засуджено шістьох осіб. Вони вже відбули покарання.

04.07.2017