Облрада вимагає перевірити приватизацію ТЕС.

 

Депутати Івано-Франківської обласної ради наполягають на перевірці умов приватизації Бурштинської ТЕС. Про це ішлося сьогодні, 30 червня, під час засідання сесії облради, інформує Курс.

 

У січні 2012 року 45,103% ПАТ «Західенерго» (куди входила і БТЕС) продали DTEK Holdings Limited за 1 млрд 932,1 млн грн. DTEK Holdings Limited Ріната Ахметова була єдиною компанією, що подала заявку на конкурс.

 

Як зазначив депутат облради від «Самопомочі» Тарас Виноградник, торік БТЕС мала проблеми зі сплатою податків і з постачанням вугілля. Депутати зверталися до Міністерства енергетики і АМКУ з вимогою перевірити виконання власником інвестиційних зобов'язань. 

 

«Якщо ми порушуємо це питання, то маємо знати документи. Ми півтора року вимагали документи, договір був укладений з кіпрською компанією. В додатку були інвестиційні зобов'язання – перелічені, але не була вказана сума інвестицій. Зобов'язання виконувала не кіпрська компанія, яка придбала, а виконувала Бурштинська ТЕС.

 

У чому зловживання? НКРЕ встановлювала тариф і закладала в нього частку коштів, які йшли через інвестфонд, завели близько 73 млн грн. У такий спосіб громадяни самі оплатили інвестзобов’язання власників. Відбулося величезне шахрайство, тому що ці кошти мала сплатити приватна компанія-покупець. А гроші витягнули з кишень споживачів. Тому мали би повернути компанію в державну власність. Пропонуємо в зверненні вказати, що пропонується повернути ТЕС у держвласність», – зазначила голова фракції «Воля» в облраді Ольга Галабала. 

 

«У нас 12 блоків, тільки на двох встановлено обладнання очисне. Людей скорочують скрито. В бригаді було 12 чоловік, зараз 6. Обслуговували шість блоків, тепер 12. Охорона, бухгалтерія, госпвідділ – виведені в аутсорсинг з ТЕС. Люди втратили право на соцпакети. За останні три роки ТЕС показує збитки в той час, як Ахметов з вересня 2016 року заробив мільярд, і всі гроші виведені на Кіпр», – заявив представник профспілки.

 

Проект рішення про перевірку приватизації Бурштинської ТЕС за основу підтримав 51 депутат.  Ольга Галабала наполягала додати пункт про розірвання договору і повернення ТЕС у державну власність в разі невиконання власником інвестзобов'язань. Обласна рада підтримала її пропозицію 44-ма голосами.

30.06.2017