Обласна адміністрація і міська влада ділять повноваження щодо сміття.

 

Сьогодні Львівська міська рада мусить проголосувати рішення, яке стосується передачі повноважень щодо вирішення «сміттєвого питання» від мерії до Львівської обласної державної адміністрації. Про це міський голова Андрій Садовий та голова ЛОДА Олег Синютка в запеклих суперечках домовилися раніше.

 

Нині вранці свій проект такого рішення депутам ЛМР представив власне Олег Синютка. Скан цього документа потрапив у ЗМІ. Подаємо його повнотекстово.

 

"Про передачу повноважень щодо організації вивезення твердих побутових відходів у м. Львові"

З метою недопущення погіршення санітарного та епідемічного стану на території м. Львова, уникнення екологічної катастрофи, забезпечення комфортних умов перебування на території міста мешканців та гостей міста, враховуючи факт, що виконавчі органи Львівської міської ради не справились з проблемою вивезення твердих побутових відходів з території міста, у зв'язку з відсутністю чіткого плану по вирішенню цієї проблеми та укладених довгострокових договорів на захоронення і утилізацію відходів, зволіканням з розробленням проекту будівництва сучасного сміттєпереробного заводу, керуючись ст. ст. 91, 93 Бюджетного кодексу України, ст. 78 Господарського кодексу України, пп. 23, 27, 31, 44 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 2, 14, 16 «Про місцеві державні адміністрації», ст. ст. 20, 21 Закону України «Про відходи», Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності», з врахуванням листа Львівської обласної державної адміністрації від 22.06.2017 №5/19-4362/0/2-17-10, міська рада ухвалила:

 

1. Визнати, що ситуація з вивозом твердих побутових відходів у м. Львові є такою, що потребує негайного втручання органів державної виконавчої влади.

 

2. На основі викладеного у преамбулі та пункті 1 цієї ухвали міська рада ухвалила:

 

2.1. Визнати роботу Львівського міського голови А. Садового незадовільною.

 

2.2. Звернутись до Державної аудиторської служби України для проведення аудиту використання коштів на збирання, зберігання та перевезення твердих побутових відходів на території м. Львова.

 

2.3. Делегувати Львівській обласній державній адміністрації повноваження щодо вирішення питань збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення твердих побутових відходів на території м. Львова, в тому числі

 

2.3.1 затвердження схеми санітарного очищення та впровадження системи роздільного збирання побутових відходів;

 

2.3.2 затвердження норм надання послуг «вивезення побутових відходів;

 

2.3.3 визначення на конкурсних засадах юридичних осіб, які будуть здійснювати у межах м. Львова збирання та перевезення побутових відходів спеціально обладнаними для цього транспортними засобами;

 

2.3.4 розроблення та подання на затвердження виконавчому комітету Львівської міської ради тарифів на вивезення твердих побутових відходів.

 

2.3.5. право укладати довгострокові угоди з гарантією постачання твердих побутових відходів з території м. Львова на сміттєпереробні заводи.

 

2.4. Надати кошти з міського бюджету у вигляді субвенції обласному бюджету в сумі 150 000 000 (сто п'ятдесят мільйонів) грн на відшкодування виконавцям послут з вивезення твердих побутових відходів фактичних додаткових витрат на їх перевантаження і перевезення та здійснити перерахунок вказаної суми в термін до 10.07.2017.

 

2.5. Передбачити в міському бюджеті кошти у сумі не менше 300 000 000 (триста мільйонів) грн на кожен наступний фінансовий рік починаючи з 2018 року для надання субвенції обласному бюджету на відшкодування виконавцям послуги з вивезення твердих побутових відходів фактичних додаткових витрат на їх перевантаження і перевезення

 

2.6. Передати у спільну власність Львівської обласної ради Львівське комунальне підприємство «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» (код ЄДРПОУ 03348465)

 

2.7. Департаменту житлового господарства та інфраструктури забезпечити передачу Львівського комунального підприємства «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» відповідно до чинного законодавства.

 

2.8. Скасування чи визнання цієї ухвали такою, що втратила чинність, не є підставою для припинення договірних зобов'язань, що виникнуть на підставі неї.

 

3. Контроль за виконанням ухвали покласти на заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства

 

Під документом пропонується поставити підпис міського голови Андрія Садового.

 

Натомість напередодні засідання сесії виконавчий комітет ЛМР підготував свій варіант рішення про передачу повноважень. Він виглядає так.

 

«Про врегулювання ситуації з вивезенням твердих побутових відходів з території міста Львова»:

«Зважаючи на критичну ситуацію з вивезенням твердих побутових (далі – ТПВ) з території міста Львова, пов’язану з закриттям Грибовицького сміттєзвалища та відсутністю резервного полігону, зважаючи на відсутність повноцінної реалізації Меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Львівською міською радою та органами місцевого самоврядування, на території яких розташовані полігони чи звалища захоронення твердих побутових відходів, враховуючи Протокол №5 від 22 червня 2017 р. Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про відходи», Бюджетним кодексом України, виконавчий комітет ухвалив:

1. Надання згоди на поширення юрисдикції Львівської обласної державної адміністрації в частині реалізації компетенції щодо організації, збирання і видалення побутових та інших відходів, у тому числі відходів дрібних виробників на території міста Львова.

2. Погодити Спільну комплексну програму вивезення та захоронення ТПВ з території міста Львова на 2017-2019 рр. та погодити звернення до Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради з пропозицією затвердити спільну комплексну програму вивезення та захоронення ТПВ з території міста Львова на 2017-2019 роки».

 

 

Наразі документа, який влаштовував би і міську, і обласну раду, немає. Над ним десь у кулуарах працює спеціальна робоча група. А міський голова Львова Андрій Садовий тим часом заявив:

 

«Я сьогодні ще раз окремо збирав керівників фракцій, і всі налаштовані сьогодні проголосувати ухвалу щодо поводження з ТПВ. Зараз робоча група окремо працює – керівник робочої групи Сергій Бабак, входять також Іван Рудницький, депутат Іванців, депутат Мельник, Мирослав Гавриляк від юридичного департаменту. Вони працюють в координації з Іриною Гримак, яка відповідає за напрям ЖКГ в ЛОДА. Наше завдання – щоб інтереси міста були максимально забезпечені і ми могли максимально працювати з державою, щоб держава виконувала свої функції, які вона має виконувати відповідно до закону.

 

Ми сьогодні прийняли дуже хороші ухвали – ми прийняли Стратегію поводження з ТПВ, Програму роздільного сортування, створили нове підприємство «Зелене місто», яке буде координувати роботу з Європейським банком реконструкції та розвитку у плані координації коштів банку на рекультивацію і в частині будівництва заводу, і в частині загальної програми поводження з ТПВ. Ми також надіємось на грантові кошти. Ми прийняли Програму по освіті і багато інших важливих ухвал. В принципі, депутати консолідовано працюють. Надіюсь, така робота буде тривати до кінця пленарного засідання».

 

Щодо напрацювання компромісного проекту рішення про передачу повноважень обласній адміністрації слова Андрія Садового були такими: 

 

«Є питання – не поступок, а питання – чинного законодавства. Є Конституція, є закони України, відповідно до них треба будувати свою роботу. Якщо хтось має якісь побажання, то має, в першу чергу, почитати закон. Депутатський корпус налаштований сьогодні цю ухвалу голосувати, але в редакції, яка буде відповідати законодавству України. Ми не можемо просто на папері щось написати. Про передачу повноважень ми задекларували ще минулого тижня, що на період до 2019 року, поки в Україні буде виборча кампанія, держава повинна максимально працювати. Ми задекларували, що ми викидаємо з ухвали всі речі, які когось у чомусь звинувачують. Бо це дорога в нікуди. Ми сьогодні повинні бути лицем до людей. Ми з ухвали викинемо усе, що створює конфлікт. Ми відповідальні за життя людей в місті. Нам поставили ультиматум. Це є факт, ми це визнаємо – але ми повинні рухатися вперед, час розставить усе по своїх місцях.

 

По аудиту нема жодних застережень. Щодо проведення нових конкурсів – це перерозподіл ринку, я категорично проти. Я ніколи на це не піду. Є перевізники, які чесно працюють вже більше року в екстремальних умовах. Сьогодні якщо хтось хоче викинути їх із ринку, ми повинні їх захищати. Сміттєпереробний завод ми будемо будувати. Ми оголосили вже проект. На кінець року будемо мати вже готове проектне рішення. Це буде на території ТЕЦ-2, бо це ідеальна територія для будівництва заводу. Ще в радянські часи там планувалося будівництво цілого комплексу зі спалювання вугілля. Це з екологічної точки зору не є дуже добра річ. Але там підведені комунікації, всі мережі, територія готова. Ми економимо десятки мільйонів гривень, які треба було використати, якщо будувати в чистому полі.

 

Це область наполягає на передачі повноважень до 2019 року, бо виборча компанія, їм треба щось показувати. Для мене все виглядає трохи по-іншому. Ми цього року плануємо розпочати будівництво, воно триватиме два роки. Хочемо зробити два перші етапи – це механічна переробка і компостування. Якщо говорити про спалення і глибинну утилізацію – то це довший період, бо це вартісний проект. Такий завод буде окремо коштувати орієнтовно 100 млн євро. Краків таке будував 5 років, маючи повну підтримку Європейського Союзу і гроші.

 

Ми повинні думати про громаду. Поставили нам ультиматум – окей».

 

Нагадаємо, що виконкомівський проект ухвали міської ради (від 27 червня) виглядав так:
 

«Про врегулювання ситуації з вивезенням твердих побутових відходів з території міста Львова»:

«Зважаючи на критичну ситуацію з вивезенням твердих побутових (далі – ТПВ) з території міста Львова, пов’язану з закриттям Грибовицького сміттєзвалища та відсутністю резервного полігону, зважаючи на відсутність повноцінної реалізації Меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Львівською міською радою та органами місцевого самоврядування, на території яких розташовані полігони чи звалища захоронення твердих побутових відходів, враховуючи Протокол № 5 від 22 червня 2017 р. Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про відходи», Бюджетним кодексом України, виконавчий комітет ухвалив:

1. Надання згоди на поширенням юрисдикції Львівської обласної державної адміністрації в частині реалізації компетенції щодо організації збирання і видалення побутових та інших відходів, у тому числі відходів дрібних виробників на території міста Львова.

2. Погодити Спільну комплексну програму вивезення та захоронення ТПВ з території міста Львова на 2017-2019 рр. та погодити звернення до Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради з пропозицією затвердити спільну комплексну програму вивезення та захоронення ТПВ з території міста Львова на 2017-2019 роки».

29.06.2017