Йованович заявила про стурбованість США судовою реформою в Україні.

 

Стан впровадження судової реформи і безкарність корупції в Україні викликають серйозне занепокоєння Сполучених Штатів Америки, ці проблеми були темою обговорення під час недавнього робочого візиту Президента України до США.

 

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович у виступі на конференції "Україна–ЄС: інтеграція у мінливому світі", повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Під час поїздок по Україні я дуже часто чую про занепокоєння, яке викликає те, що відбувається у секторі юстиції і правосуддя, а також про корупцію, яка залишається не покараною; і всі питають, ну скільки ж це може тривати. Це було темою обговорення, в тому числі, у Вашингтоні", – сказала Йованович.

 

Вона додала, що про відсутність верховенства права в Україні, незахищеність прав інвесторів та жахливі рейдерські атаки пишуть не тільки українські, а й європейські та американські ЗМІ.

 

Посол зазначила, що 2016 року було створено законодавчу основу для судової реформи, нині в Україні триває її впровадження, зокрема відбувається процес відбору суддів до Верховного суду.

 

Зі слів Йованович, ця тема дуже важлива, тому їй слід приділяти належну увагу, оскільки у всіх має бути впевненість у чесності й прозорості процесу відбору та моральних якостях і кваліфікації обраних суддів.

 

"Дуже важливо, щоби люди, яких оберуть до Верховного суду, мали найвищу кваліфікацію та відповідали високим етичним стандартам. Зараз комісія обирає 120 кандидатів. Але з нашої точки зору і, напевно, з точки зору інших: якщо у цьому раунді не вдасться знайти кандидатів з найвищими професійними та моральним якостями, то, може, тоді варто провести другий раунд, про що, до речі, вже говорять", – зауважила Йованович.

 

Амбасадор також наголосила, що питання чесності суддів також буде ключовим аспектом і при створенні Антикорупційного суду, позаяк, згідно з інформацією новостворених антикорупційних органів, 60% відкритих ними справ зупиняються в судах. "Я вірю, що відбір чесних суддів до Верховного суду і створення Антикорупційного суду є першим кроком до відновлення довіри українців до судової влади. Це дуже важливо", – резюмувала посол США.

 

29.06.2017