Поліція отримала тисячу повідомлень про гакерський напад.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України протягом доби отримав понад тисячу повідомлень про незаконне втручання в роботу комп’ютерних мереж.

 

Про це повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

 

Згідно з підрахунками правоохоронців, 43 компанії звернулися до поліції з заявами офіційно. Решта ж потребували консультацій, які надають працівники кіберполіції. "З цією метою створено штаб, який у режимі реального часу надає консультації щодо того, як уникнути інфікування вірусом", – поінформував Тракало.

 

Наразі правоохоронці розпочали 23 кримінальні провадження за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних, так і приватних установ, організацій, підприємств (ст. 361 Кримінального кодексу). Вирішується питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань іще за 47-ма такими фактами.

 

"Усі працівники кіберполіції перебувають на найбільш важливих об'єктах державної інфраструктури, де спільно з працівниками СБУ та Державної служби спецзв'язку та захисту інформації вживають заходів із локалізації шкідливого програмного забезпечення. Наразі кіберполіція спільно з провідними фахівцями у сфері кібербезпеки докладають усіх зусиль для створення декриптора для розшифровки файлів, зашифрованих шкідливим програмним забезпеченням", – ідеться у повідомленні.

 

У середу в обід департамент кіберполіції НПУ звернувся до спеціалістів, "які у складний для країни час не можуть бути осторонь від наслідків кібератаки", із закликом узяти участь у розробці програми підбору паролів. Охочих просять писати на мейл: volunteer@cyberpolice.gov.ua.

 

28.06.2017