На фермерському господарстві – сутички між поліцією і добровольцями при спробі рейдерства.

 

У селі Бережинка на Кропивниччині виникли сутички між бійцями добровольчого батальйону "Донбас" та спецзагоном поліції під час конфлікту довкола права власності за фермерське господарство.

 

Як заявив боєць "Донбасу" Євген Шевченко, підприємство спробували захопити члени охоронної компанії із Дніпра, та проти цього повстали селяни. "Поліція на виклики не приїздила протягом двох годин. Приїхали вже по факту, коли селяни самотужки розбили вщент "тітушок" і 31 особу затримали власноруч. Ветерани війни за незалежність вирішили прийти на допомогу людям і взяли на себе функцію поліції – стали на захист справедливості та букви закону", – подає свою версію Шевченко.

 

Згодом у Бережинку скерували загони Національної гвардії з Кривого Рогу та спецпідрозділи поліції з Кропивницького, котрі, як пише Євген на своїй сторінці у Facebook, "без жодних пояснень почали арештовувати та бити ветеранів і селян".

 

Зі слів Шевченка, охоронну компанію "Борисфен" контролює народний депутат із "Народного фронту" Юрій Береза.

 

Поліція Кропивниччини інформує, що спецзагони поліції отримали відрядження у Бережинку після того, як до правоохоронців надійшло звернення від приватного підприємця, котрий є "другою стороною в існуючому майновому конфлікті щодо права власності на товариство", про те, що на фермі перебувають сторонні особи.

 

"Цим людям працівники поліції запропонували залишити територію підприємства, а після їх категоричної відмови громадян доправили до відділку поліції, де ідентифікували їх особи та перевірили на наявність травматичної і холодної зброї у межах відкритого кримінального провадження", – повідомили у поліції.

 

Як заявив начальник поліції області Сергій Кондрашенко, згідно з українським законодавством, правоохоронні функції не можуть здійснюватис громадські формування, охоронні фірми й інші особи, "які перебували на території сільгосппідприємства безпідставно".

 

Кондрашенко пообіцяв дати правову оцінку діям поліціянтів, якщо перевірка підтвердить, що вони допустили перевищення службових повноважень.

 

"Ми наголошуємо на тому, що працівники поліції, відповідно до своїх повноважень, жодним чином не втручаються в майновий спір між двома власниками. Усі ці питання повинні вирішуватися виключно у судовому порядку. На протиправні дії з боку «прихильників» обох сторін конфлікту поліцейські готові реагувати жорстко і в рамках закону", – сказав Кондрашенко, поінформувавши, що 31 особу раніше затримали за підозрою у рейдерстві цього підприємства.

 

Наразі громадський порядок у селі пильнують працівники поліції і військовослужбовці Нацгвардії України.

 

28.06.2017