ЄУ оштрафувала Google на 2,42 мільярда євро.

 

Європейська комісія звинуватила американську транснаціональну корпорацію в порушенні антимонопольного законодавства Унії.

 

 

Єврокомісія вирішила, що корпорація зловживає домінуючим становищем на ринку пошукових систем, оскільки під час формування результатів пошуку товарів дає перевагу власному сервісу Google Shopping. Про це у вівторок, 27 червня, повідомила прес-служба ЄК.

 

«Те, що чинив Google, не відповідає антимонопольним нормам Євроунії. Він не давав іншим компаніям шансу на конкуренцію. І, що найважливіше, він позбавив європейських споживачів справжньої можливості вибору послуг», – заявила єврокомісарка з питань конкуренції Марґрет Вестаґер.

 

За даними Єврокомісії, через незаконні дії Google відвідуваність сервісу Google Shopping зросла в 45 разів у Великій Британії, в 35 разів – у Німеччині, в 19 разів – у Франції, в 29 разів – в Нідерландах, в 17 разів – в Іспанії, у 14 разів – в Італії тощо. «При цьому відвідуваність конкуруючих сервісів значно знизилася», – сказано в повідомленні Єврокомісії.

 

Розмір штрафу, як зазначено в повідомленні, був розрахований на основі профіту, отриманого корпорацією від роботи сервісу Google Shopping в 13-ти європейських країнах, де були зафіксовані порушення.

 

Тепер у корпорації є 90 днів, щоби припинити таку практику. Інакше Google оштрафують на суму, еквівалентну 5% середньодобового обороту материнської компанії Alphabet.

 

У самій Google вже заявили, що не погоджуються з рішенням Єврокомісії і розглядають можливість його оскарження.

27.06.2017