Гакери почали масову атаку на українські банки та служби.

 

Українські державні та приватні установи у вівторок перебувають під потужною гакерською атакою вірусу Petya.A.

 

Як повідомив Національний банк України, внаслідок кібератак банки мають проблеми з обслуговуванням клієнтів і здійсненням банківських операцій.

 

 

НБУ попередив банки й інших учасників фінансового сектору про зовнішню атаку на декілька українських банків, а також на підприємства комерційного та державного секторів, закликавши до пильності.

 

Через напад "Ощадбанк" оголосив про те, що обмежує роботу філій: відділення наразі працюватимуть лише у режимі консультацій. Водночас онлайн-банкінґ наче не загрожений, зазначає ТСН.ua.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" повідомила про перебої у роботі комп'ютерних систем компаній "Укренерго" та "Київенерго".

 

Як повідомило "Громадське", гакерської атаки також зазнали "Укрпошта" та "Укрзалізниця". В.о. гендиректора "Укрпошти" Ігор Смілянський повідомив, що наразі підприємство працює зі Службою безпеки, аби мінімізувати наслідки атаки. "Все, що можна робити в паперовому варіанті, також робимо. Ну, і вживаємо план заходів, які розробили спільно з Міністерством та СБУ за часи останньої хакерської атаки. Про прогнози говорити поки що зарано. Треба мінімізувати наслідки якомога швидше", – сказав Смілянський.

 

"Нова пошта" теж під кібернападом. "Через масовану атаку вірусу Petya.A на наші інформаційні системи відділення та контакт-центр "Нова пошта" тимчасово не можуть обслуговувати клієнтів. Ми докладаємо всіх зусиль, аби відновити роботу вже найближчим часом", – зазначають у "Новій пошті".

 

Атака пішла на медіахолдинг ТРК "Люкс" ("24 канал", "Радіо Люкс"), "Український медіахолдинг","Інтер" та ін.

 

Вірус Petya.A схожий на добре відомий WannaCry: гакери обіцяють дешифрувати атаковані комп'ютери за гроші.

 

27.06.2017