МЗС Білорусі нагримало на українського посла.

 

Українського посла у Білорусі Ігоря Кизима викликали до МЗС через його висловлювання щодо російсько-білорусько-сербських навчань "Славянскоє братство–2017".

 

Про це йдеться в повідомленні на сайті МЗС Білорусі.

 

"Послу України було вказано на те, що виголошені ним заяви не відповідають високому рівню дружніх відносин між Республікою Білорусь і Україною, є некоректними і містять необґрунтовані звинувачення Республіки Білорусь у недотриманні заходів довіри і безпеки в регіоні ОБСЄ", – йдеться в повідомленні.

 

У МЗС Білорусі виправдовуються, що навчання провели "у повній згоді з нормами міжнародного права і зобов'язаннями Білорусі". Натомість запрошення військових аташе, про котре згадував пан Кизим, на цей вишкіл були лишень "жестом доброї волі", що й свідчило про високу відкритість заходу, пояснили нашому послові.

 

У білоруському МЗС також стверджують, що "у цей період Україна жодного разу не запрошувала військових спостерігачів з Білорусі для спостереження за найвищою військовою діяльністю, котра проводиться на українській території". "Крім того, представники апарату військового аташе Республіки Білорусь в Україні з 2013 року не запрошувалися на жодні військові багатонаціональні або національні навчання, котрі проводяться на українській території", – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

 

Раніше Кизим заявив, що на недавніх білорусько-російсько-сербських навчаннях "Славянскоє братство–2017" спостерігачі змогли побачити тільки "театралізовану виставу", а самі навчання минули без міжнародного контролю.

 

"Мій військовий аташе поїхав туди, для них влаштували показовий фарс. Їм показали театралізовану виставу про захоплення терористичної групи на дамбі. Дуже класно зроблено. А самі навчання відбулися в іншому місці, куди не запросили жодного спостерігача, військового аташе. Треба демонструвати більшу відкритість", – сказав пан Кизим, згідно з повідомленням видання tut.by.

 

Амбасадор також обурився, що Україна отримала мало інформації на свою стурбованість з приводу масштабних російсько-білоруських навчань "Запад–2017". "Що цікаво, якщо в Литві і Польщі відбуваються навчання НАТО, вони чітко декларують свій задум: не допустити російської агресії в Сувалкському коридорі. Чи задекларовано задум навчань "Запад–2017"? Ні, зараз ні", – сказав Кизим.

 

27.06.2017