В Москві заповідається сміттєва криза.

 

За вказівкою В.Путіна закрили полігон, куди звозили 90% московського сміття, а полігони Підмосков'я почали відмовлятися його приймати.

 

 

Увага Путіна до сміттєвого полігону "Кучино" була прикута 15 червня, під час програми «Пряма лінія з Владіміром Путіним». Місцевий мешканець поскаржився в прямому ефірі, що мешканці найближчих до звалища міст потерпають від такого сусідства.

 

Через тиждень на нараді в російського президента керівник Мінприроди РФ браво відзвітував, що на бажання трудящих сміттєзвалище закриють – але через півтора року, оскільки воно не входило у ліквідаційний список, зважаюи на не вичерпаний його ліміт. Путін у жорсткій формі наказав закрити протягом місяця. Губернатор Підмосков'я вирішив не ризикувати і відразу ввечері розпорядився закрити сміттєзвалище з наступного дня. Назавтра в'їзд на сміттєзвалище був забарикадований бетонними плитами.

 

Куди саме підуть перенаправлені відходи – а це 800 вантажівок, 8 млн тонн річно — ніхто не знає: на більшості інших полігонів ситуація ще гірша. Більше того, посилена увага до сміттєвої проблеми створила реальну загрозу для нелегальних звалищ – на 4 тисячі санкціонованних Мінприроди сміттєзвалищ припадає, за статистикою цього ж Мінприроди, 57 тисяч нелегальних (це т.зв. "сірі", тобто в полі зору міністерства, про кількість "чорних" статистика відсутня). Натомість успіх сусідів Кучино піднімає протестну хвилю проти інших сміттєзвалищ, і влада Підмосков'я не втрачає нагоди притиснути владу столиці.

26.06.2017