Макрон: Агресія походить від Росії, і ми знаємо, хто розв'язав війну.

 

Президент Франції Емманюель Макрон наголосив на потребі активізувати роботу "нормандського формату" спільно з ОБСЄ, включаючи розвиток "мінського" процесу, аби залагодити конфлікт на Донбасі.

 

Про це Макрон заявив на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми дійсно налаштовані продовжувати мінський процес. Ми підтримуємо ідею активізувати співпрацю у "нормандському форматі" за участю ОБСЄ. Це те, що я пропоную всім сторонам", – сказав французький лідер.

 

При цім Макрон висловив переконання, що сьогодні пріоритетом є не початок переговорів у якомусь новому форматі, а продовження чіткого виконання чинних мінських домовленостей.

 

"Я думаю, що ми маємо кілька місяців, щоб у рамках цих угод досягти успіху. Я розумію, що це не оптимальний формат, але я поки що не бачу кращих пропозицій", – зазначив президент Франції, закликавши всі сторони до виконання угод.

 

При цім мсьє Емманюель чітко задекларував, що агресором є Росія, а не Україна. "Треба розуміти, що агресія походить з Росії. Тобто не Україна є агресором. Також ми не визнаємо незаконної анексії Криму. Ми знаємо, хто розв’язав війну", – заявив президент Франції.

 

Зі слів Макрона, зустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися упродовж найближчих тижнів. "Це може бути наприкінці червня або на початку липня. Найближчими годинами ми вчотирьох будемо вирішувати це", – сказав президент Франції.

 

Зі свого боку він наголосив, що прагне провести таку зустріч якнайшвидше.

 

Був цікавий епізод на прес-конференції: Емманюель Макрон фактично зареаґував на резонанс в Україні, спричинений заявами Владіміра Путіна про "російськість" Анни Ярославни. "Хочу сказати, що між нашими обома країнами є дуже глибока історія, – сказав Макрон. – І ви цьому присвятили деякий час [на переговорах], щоб віддати належне Анні Київській. Ви розповіли, наскільки важлива ця історія 11-го століття, наскільки вона глибоко торкається наших давніх відносин", – заявив Макрон.

 

26.06.2017