Міносвіти скасувало наказ про прискіпливий відбір абітурієнтів на медичні спеціальності.

 

Міністерство освіти і науки України скасувало наказ №637, котрим на підставі подання Міністерства охорони здоров'я, зокрема, запроваджувався мінімальний прохідний бар'єр для абітурієнтів медичних спеціальностей – 150 балів з кожного конкурсного предмета ЗНО.

 

Про це повідомила очільниця комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець на своїй сторінці у Facebook.

 

"Випускники, які набрали менш ніж 150 балів з кожного сертифіката ЗНО, отримають шанс на вступ до медичних вишів і демонстрацію своїх здібностей в навчанні, щоби стати гарними лікарями!" – прокоментувала депутат.

 

Водночас в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун обурилася таким кроком.

 

"Група депутатів чинить тиск на Міністерство охорони здоров’я та уряд України з метою скасувати рішення уряду про єдиний для контрактників та бюджетників мінімальний прохідний бал вступу на медичні спеціальності – 150 балів з кожного сертифіката ЗНО. Це ще одна спроба залишити старі корупційні схеми та загальмувати реформу охорони здоров’я", – написала вона у Facebook 23 червня.

 

Супрун нагадує, що Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міністерством освіти та науки України у 2017 році вирішили підняти мінімальний прохідний бал до 150-ти з кожного сертифіката ЗНО для спеціальностей "Стоматологія", "Медицина", "Фармація, промислова фармація" та "Педіатрія" галузі знань "Охорона здоров’я". Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності був 103.

 

"Це найнижчий прохідний бал серед усіх спеціальностей в Україні, і це головна причина того, що 37% випускників медичних вишів цього року не змогли здати міжнародний ліцензійний інтегрований іспит, який заплановано для введення в Україні як обов’язковий", – обурилася Супрун.

 

Вона наголошує, що відміна мінімального прохідного бала для вступу на медичні спеціальності нівелює цінність професії лікаря та є спробою залишити брудні корупційні потоки в медичній освіті.

 

26.06.2017