Країни ЄУ не змогли домовитися щодо прийняття біженців.

Найбільший спротив у питанні розподілу міграційних квот чинили країни Вишеградської четвірки.

 

 

«На жаль, жодного поступу в розподілі біженців немає. Ми повинні продовжувати обговорювати це питання», – повідомила бундесканцлерка Німеччини Ангела Меркель.

 

Президент Франції Емманюель Макрон, своєю чергою, заявив, що надання притулку біженцям – це обов’язок всіх без винятку країн Європейської Унії. «Ми повинні проявити солідарність у момент, коли сусід стикається з величезним припливом біженців або мігрантів», – закликав він. Водночас Макрон розповів, що Франція має намір спростити процедуру надання азилю, як це й значилося в його передвиборчій програмі. «Ми вирішили прискорити процедури розгляду клопотань про надання притулку. Я попросив уряд працювати в напрямі реформи системи надання притулку. Нині у Франції ця система працює погано», – процитувало його слова видання Zeit Online.

 

У рамках саміту Макрон провів розмови з главами країн Вишеградської четвірки – Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини – на цю тему, але жодних результатів не досяг. Один з активних критиків політики Брюсселя щодо квотування біженців прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що спершу потрібно укласти угоду за тими пунктам, щодо  яких позиції сторін сходяться.

 

У рамках програми Євроунії щодо перерозподілу біженців близько 160 тисяч осіб, котрі потрапили на територію Італії та Греції, планувалося розселити в різні країни Європи відповідно до квот для кожної держави. Реалізація програми розпочалася восени 2015 року.

 

«160 тисяч біженців, котрих потрібно розподілити по країнах ЄУ, – це 0,035 відсотка від загального населення. Європа повинна з цим впоратися», – заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

 

У березні 2017 року Польща, Угорщина, Чехія і Словаччина звинуватили Брюссель в тиску щодо питань міґраційної політики. Єврокомісія пригрозила штрафною процедурою країнам, які не бажають дотримуватися ухвалених квот.

23.06.2017