Європейська Унія формуватиме власну оборонну політику.

Такої домовленості досягнули лідери країн ЄУ в перший день брюссельського саміту.

 

 

Зокрема, було затверджено план розвитку «постійної структурної співпраці» – Permanent Structured Cooperation (PESCO) – країн Унії у військово-політичній сфері, повідомило видання Berliner Morgenpost.

 

Президент Європейської Ради Дональд Туск назвав рішення щодо PESCO «історичним кроком». «Ми сповнені рішучості захистити наших людей», – заявив він. Голови держав і урядів країн ЄУ домовилися разом боротися з тероризмом і вживати заходів для кращого захисту зовнішніх кордонів Євроунії.

 

«Протягом трьох місяців повинні бути репрезентовані критерії для тісного військового партнерства і конкретні проекти», – говориться в заяві за підсумками першого дня саміту. Його учасники домовилися також про створення єдиного фонду, з якого фінансуватимуться розробки систем озброєнь і їхні спільні закупи.

 

На зустрічі наголошувалося, що, зміцнюючи військову співпрацю, ЄУ не стане конкурувати з НАТО. За словами бундесканцлерки Німеччини Анґели Меркель, кооперація в оборонній сфері дасть можливість Євроунії проводити власні масштабні операції, в яких, окрім збройних сил, також будуть задіяні дипломатія і допомога з розвитку інших країн.

23.06.2017