Луценко передав до ВР подання на арешт "бурштинових" депутатів.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко передав до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешти стосовно народних депутатів Борислава Розенблата (БПП) і Максима Полякова ("Народний фронт"), запідозрених у хабарництві на бурштиновому бізнесі.

 

Про це йдеться у повідомленні ГПУ.

 

Розенблата і Полякова підозрюють у вчиненні особливо тяжкого корупційного злочину, передбаченого ч.4 ст.368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе чи третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, за попередньою змовою групою осіб, особою, яка займає особливо відповідальне становище).

 

Згідно з версією слідства, Розенблат із Поляковим у співучасті з іншими службовими особами одержали неправомірну вигоду від представника компанії-нерезидента на $15 тис. за розробку і офіційну реєстрацію проектів законів про внесення змін до Податкового кодексу (щодо особливостей оподаткування діяльності, пов'язаної з видобуванням бурштину) та про внесення змін до Митного кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення на територію України обладнання для промислового видобутку бурштину).

 

Таким чином, у середу Луценко передав до парламенту загалом п'ять клопотань про зняття депутатського імунітету: раніше було оголошено про подання на Олеся Довгого ("Воля народу"), Андрія Лозового (Радикальна партія) і Євгена Дейдея ("Народний фронт"). Четверо – за винятком Довгого – ідуть під кримінал у провадженнях, які розслідує Національне антикорупційне бюро.

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький висловив подяку Луценкові за оперативне погодження "антикорупційних" подань, а також закликав Верховну Раду підтримати зняття недоторканності з четвірки депутатів.

 

"Прокурори – процесуальні керівники САП готові дати дозвіл на розкриття таємниці слідства в достатньому обсязі та надати необхідні матеріали депутатам для прийняття виваженого рішення", – заявив Холодницький на своїй сторінці у Facebook.

 

21.06.2017