Прем'єр-міністрові Румунії оголошено вотум недовіри.

Румунські парламентарі проголосували за відсторонення Соріна Ґріндяну з посади керівника уряду.

 

 

Голосування ініціювала правляча парламентська коаліція, в яку входять Соціал-демократична партія Румунії, членом якої є й сам Ґріндяну, а також «Альянс лібералів і демократів». Під час обговорення перед голосуванням депутати закидали прем'єрові, що той не впорався зі справою проведення економічних реформ.

 

На підтримку винесення вотуму недовіри Ґріндяну і його уряду висловився 241 депутат, проти – 10. Для позитивного вирішення питання вистачило б і 233 голоси – повідомило видання Wiener Zeitung.

 

Нагадаємо, що ще 14 червня всі міністри, які є членами Соціал-демократичної партії, подали у відставку на знак недовіри Ґріндяну. Після цього лідер партії Лівіу Драґнев заявив, що соціал-демократи разом з «Альянсом лібералів і демократів» готові сформувати новий кабінет.

 

Ґріндяну, проте, тоді відмовився полишати свою посаду й звинуватив Драґнева в спробі замістити його лояльним людиною й таким чином зосередити владу в своїх руках. Варто зазначити, що сам Драґнев не може претендувати на посаду прем'єр-міністра через судимість.

 

Уряд під керівництвом Ґріндяну було затверджено в грудні 2016 року. Його кандидатуру запропонувала парламентська більшість.

 

У лютому в Румунії пройшли масові акції протесту проти прийняття поправок, які передбачають амністію для корумпованих чиновників, котрі завдали державі збитків на суму меншу за 200 тисяч леїв (47,5 тисячі доларів). Протестувальники також вимагали відставки уряду. Під тиском протестів кабінет міністрів відмовився вносити відповідні поправки до кримінального кодексу.

21.06.2017