У зв’язку з терактом прем'єр Бельгії скликав Національну раду безпеки.

Однією з головних тем обговорення його учасників стане гарантування безпеки саміту Європейської Унії, який пройде в бельгійській столиці 2223 червня.

 

 

У вівторок ввечері, 20 червня, на головному вокзалі Брюсселя правоохоронцям вдалося запобігти бомбовому замаху. Терорист-смертник мав намір підірвати себе в підземній частині двірця приблизно о 20:30. У цей час там завжди перебуває багато туристів, а також місцевих мешканців, котрі повертаються з роботи. Очевидці повідомили, що йдеться про чоловіка приблизно 30 років, котрий мав при собі наплічник і пояс смертника. Міністр внутрішніх справ Бельгії Ян Ямбон (Jan Jambon) заявив, що його особу вже встановлено, проте інших подробиць не повідомив.

 

Перш ніж активувати вибуховий пристрій, чоловік крикнув: «Аллах акбар!» Після цього пролунав вибух малої потужності, від якого ніхто, окрім самого смертника, не постраждав. Армійський патруль, який перебував поблизу, відкрив вогонь по терористові-невдасі. Останній загинув на місці.

 

За даними агентства Belga, тіло злочинця ще доволі довго лежало на підлозі. Експерти-підривники обстежили його, перевіривши, чи не мав зловмисник ще одного вибухового пристрою.

 

Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель (Charles Michel) подякував представникам сил правопорядку за оперативне реагування на терористичну загрозу. «Добре, що ви готові до професійної та мужньої відповіді на загрозливу ситуацію», – зазначив голова уряду.  

 

Нагадаємо, що рівень терористичної загрози в Брюсселі було підвищене після того, як з'ясувалося, що сліди злочинця, який організував у листопаді 2015 року серію терактів в Парижі, ведуть до бельгійської столиці. У березні 2016 року ісламістські екстремісти, пов'язані з паризької групою, підірвали в Брюсселі дві бомби. Внаслідок бомбового замаху загинули 32 людини. Після цього поліцію бельгійської столиці посилили військовими патрулями. Один із таких патрулів і допоміг запобігти теракту на головному двірці Брюсселя.

21.06.2017