Порошенко: Я повністю задоволений переговорами.

 

Президент України Петро Порошенко висловив задоволення своїми переговорами із президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом, сказавши, що отримав запевнення у твердій підтримці України з боку Вашингтона.

 

Про це Порошенко сказав під час спілкування з представниками мас-медій біля Білого дому у Вашингтоні, інформує прес-служба АП.

 

"Ми отримали тверду підтримку з боку Сполучених Штатів, підтримку і щодо суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, і тверду підтримку в продовженні реформ в Україні", – сказав Президент.

 

Голова держави зазначив, що порядок денний зустрічі був дуже широким. Він особливо наголосив на підтримці Штатами продовження реформ в усіх секторах, у тому числі в енергетичному. Порошенко також повідомив, що під час переговорів обговорювали питання економічної співпраці, зокрема в ядерній енергетиці, нафтогазовій сфері, закупівлі американського вугілля, продовження співпраці щодо відновлюваних джерел енергії тощо.

 

Окремо сторони обговорили співпрацю України та Сполучених Штатів у військово-технічній сфері. "Президент [США] дав чіткі доручення для того, щоби ми розширили нашу співпрацю", – повідомив Петро Порошенко.

 

"Порядок денний був дуже широкий. Я повністю задоволений результатами переговорів і дуже вдячний і президенту Трампу, і віце-президенту Пенсу, і тим міністрам, з якими відбулися зустрічі, за дуже тверду позицію підтримки нашої держави", – прокоментував голова держави.

 

Петро Порошенко також повідомив, що передав керівництву США листи від родичів українських заручників, які перебувають у в’язницях на окупованих територіях та в Росії, й отримав запевнення від адміністрації, що Вашингтон докладе зусиль для звільнення українських бранців.

 

Голова держави назвав символічним, що саме в ці дні три роки тому він оголосив про режим припинення вогню з метою розробки мирного плану, що згодом став основою мінських угод.

 

Президент додав, що "відбулася повноцінна і дуже детальна зустріч", і відзначив – США підтвердили свою відданість мінським домовленостям та наголосили на потребі їхнього повного виконання Росією. При цім голова держави згадав про важливість виконання безпекового пакету – припинення вогню, відведення російської артилерії, танків, систем залпового вогню, забезпечення безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території, включно із кордоном.

 

Відповідаючи на питання журналістів, Президент України сказав, що не вважає за доцільне змінювати мінський формат. "Я не бачу в цьому ніякої необхідності", – цитує "Укрінформ".

 

При цім Порошенко наголосив, що США є партнером України, вони рішуче налаштовані на підтримку нашої держави. "Ми були дуже зацікавлені у залученні США до активного процесу. США є країною-гарантом за Будапештським меморандумом. І сьогоднішня зустріч підкреслює важливість України для США і рішучу налаштованість на підтримку нашої держави", – сказав Порошенко.

 

Президент також запевнив, що США не мають намір послаблювати санкції щодо Росії. "Думаю, це очевидно. На сьогоднішній день США приймають додаткові санкції практично кожного дня. Я бачу позицію Сполучених Штатів Америки як твердого, надійного і стратегічного партнера України", – підкреслив Порошенко.

 

20.06.2017