Вироблено часовий план перемовин щодо Brexit.

Представники Європейської Унії та Великої Британії узгодили його під час першого раунду перемовин, який відбувся в Брюсселі в понеділок, 19 червня.

 

Мішель Барньє і Девід Девіс

 

Окрім графіку подальших перемовин про вихід Об’єднаного Королівства зі складу Євроунії, були узгоджені також основні теми розмов. «Справедлива угода можлива, і це значно краще за цілковиту відсутність угод», – заявив глава переговорної групи ЄУ щодо Brexit Мішель Барньє після семигодинного дискусії. Британський міністр з питань виходу країни з Унії Девід Девіс додав, що у сторін «багато точок дотику».

 

Насамперед на зустрічах ітиметься про права громадян ЄУ в Великій Британії, а потім – про виконання цією країною всіх фінансових зобов'язань, взятих нею як членом Євроунії – повідомило радіо Deutsche Welle.

 

Варто зауважити, що мова також йтиме про кордон між Ірландією і Північною Ірландією. Це питання учасники перемовин в Брюсселі назвали «вкрай важливим», але й «винятково складним».

 

Після того, як буде досягнуто відчутного поступу в перемовинах за всіма трьома темами, то, скоріш за все, у вересні почнеться обговорення майбутніх взаємин Лондона і Брюсселя, зокрема, створення зони вільної торгівлі. Спершу британська сторона пропонували обговорювати всі теми одночасно, проте згодом погодилася з таким порядком.

 

Згідно з попереднім планом, перемовини мали б завершитися до 31 березня 2019 року, інакше вихід Великої Британії зі складу ЄУ відбудеться без підписання двосторонньої угоди, а отже без правового врегулювання перехідного періоду. Наслідки цього для економіки і громадян ЄУ та Великої Британії будуть непередбачуваними.

20.06.2017