Одеський нафтопереробний завод конфісковано на користь держави.

 

Районний суд Одеси ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію цілісного майнового комплексу (ЦМК) Одеського нафтопереробного заводу (НПЗ), котрий належить групі "СЄПЕК" Сергія Курченка.

 

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на сторінці у Facebook.

 

"В рамках укладення угоди зі слідством районний суд Одеси виніс вирок про спецконфіскацію цілісного майнового комплексу Одеського НПЗ як знаряддя злочину злочинної організації Курченка. Завод перейшов у власність держави в особі Кабінету Міністрів", – написав Луценко.

 

Генпрокурор висловив сподівання на "швидкий і прозорий аукціон з приватизації".

 

У цій справі суд постановив засудити заступника гендиректора Одеського НПЗ Дмитра Веремеєва, який пішов на угоду зі слідством, до п’яти років позбавлення волі з роком випробувального терміну.

 

Прокурор Одеської області Олег Жученко повідомив на брифінгу, що в рамках угоди Веремеєв надав слідству низку свідчень у "справі Курченка", а також повідомив про місце, де зберігається низка документів, важливих для слідства, і про роль частини підозрюваних, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна". Окрім того, згідно з домовленістю, він має компенсувати частину збитків, завданих державі.

 

Щодо конфіскації Суворівським районним судом Одеси майнового комплексу заводу, то прокурор повідомив, що на користь держави надійшло майно вартістю $200 млн, зокрема будівлі площею 38 тис. кв. м і 77 га землі. Зі слів прокурора, завод виступає як засіб скоєння злочину.

 

Наступним кроком у розслідуванні справи Жученко назвав повернення на користь держави нафтопродуктів, які зберігалися на заводі до кінця 2014 року. Частина нафти, яку повернути не можна, зі слів прокурора, належить компенсувати в грошовій формі.

 

Російська компанія "ЛУКОЙЛ" придбала два пакети акцій ВАТ "Одеський НПЗ" за 25,95% на некомерційних конкурсах у 1999 році за 27,27 млн грн, а потім збільшила свою частку до 97%.

 

У серпні 2005 року Одеський НПЗ зупинили на реконструкцію. Він відновив роботу лише в квітні 2008 року, проте згодом, у жовтні 2010-го, знову зупинився через складне становище на ринку нафтопродуктів в Україні, а також внаслідок зміни схеми постачання нафти.

 

У 2013 році багатостраждальний НПЗ викупила група "СЄПЕК" Сергія Курченка. Пізніше повідомляли про передачу підприємства як застави ВАТ "Банк ВТБ" (РФ).

 

Завод так і не налагодив роботи.

 

Прокуратура Одещини спільно з органами поліції та управлінням Служби безпеки України повідомили про підозру 16-ти фігурантам злочинних схем із нафтопродуктами за так званою "схемою Курченка".

 

19.06.2017