Виправдано полісмена, котрий застрелив афроамериканця.

Виправдальний вердикт ухвалив суд присяжних у штаті Міннесота в п'ятницю, 16 червня. Це рішення спровокувало акції протесту в штаті.

 

 

Нагадаємо, що інцидент трапився шостого липня минулого року. Поліціянт Херонімо Янес (Jeronimo Yanez) зупинив автомобіль, за кермом якого перебував 32-річний Філандо Кастіл (Philando Castile), його подруга Даямонд Рейнольдс і її 4-річна донька. За словами Янеса, Кастіл був схожий на злочинця, котрий вчинив пограбування незадовго до цього. Ситуація загострилася після того, як Кастіл поінформував поліцейського, що у нього є пістолет і дозвіл на нього. Коли Кастіл поліз в кишеню нібито за гаманцем з документами, Янес вистрілив в нього п'ять разів і важко поранив. Згодом Кастіл помер в лікарні. Захист поліцейського наголошував у суді, що в організмі Кастіла були виявлені сліди марихуани, і він не цілком адекватно реагував на вимоги представника органів правопорядку.

 

Присяжні не стали вважати переконливим доказом вини полісмена відеозапис убивства, який передала в прямому ефірі зі свого смартфона Даямонд Рейнольдс. Вони зазначили: відео не містить інформації про те, що саме відбувалося в автомобілі в ключові секунди до початку відеотрансляції.

 

Сім'я вбитого Філандо Кастіла обурено покинула залу суду. Водночас влада міста Сент-Пола, де працює Янес, оголосила, що його буде звільнено, незважаючи на виправдальний вердикт.

 

Зразу ж після оголошення вироку в штаті Міннесота спалахнули акції протесту, в яких взяли участь сотні людей. Пізно ввечері 16 червня демонстранти перекрили місцеву автомагістраль, проте поліції вдалося витіснити їх із дороги – повідомило видання The Washington Post.

17.06.2017