Пішов із життя колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль.

За повідомленням його адвоката Штефана Гольтгофа-Пфьортнера (Stephan Holthoff-Pförtner), Коль помер у своєму будинку в Людвіґсгафені на 88-му році життя.

 

 

Гельмут Коль здобув титул «канцлер об'єднання», адже саме за його правління і завдяки його зусиллям дві розділені по Другій світовій війні республіки – ФРН і НДР – об’єдналися після сорока років існування в сепарації.

 

В Європі Коля називають також одним із батьків Євроунії, позаяк він разом із президентом Франції Франсуа Міттераном заклав фундамент перетворення Європейського Співтовариства на Європейську Унію та запровадження єдиної європейської валюти – євро.

 

Гельмут Коль народився 1930 року в Людвіґсгафені в релігійній католицькій родині. В університеті Франкфурта-на-Майні й Гайдельберґа він вивчав право, історію та суспільно-політичні науки.

 

У Християнсько-демократичний союз, який він очолив 1973 року, Коль вступив ще школярем – 1946-го. Депутатом Бундестаґу від цієї партії Коль був із 1976-го до 2002 року.

 

1982 року Гельмут Коль став канцлером внаслідок першого в історії Бундестаґу вдалого вотуму недовіри чинному федеральному канцлеру Гельмутові Шмідту (Helmut Schmidt) і розвалу коаліції між Соціал-демократичною партією Німеччини і Вільною демократичною партією. При владі Коль залишався рекордний термін – 16 років (із 1982-го до 1998 року).

 

В останні роки екс-канцлер важко хворів. Після травми голови, яку він отримав внаслідок падіння, Коль з 2008 року переміщався в інвалідному кріслі.

16.06.2017