Україна поскаржилась на Росію Міжнародній морській організації.

 

Україна звернула увагу Міжнародної морської організації на провокативні дії Росії, які загрожують безпеці судноплавства, наголосивши на тому, що спроби перешкоджання діяльності українського рятувального катера під час проведення 23 квітня штатних навчань Морської пошуково-рятувальної служби України вкотре підтверджують повне ігнорування Росією усіх норм та принципів міжнародного права.

 

Про це йдеться у заяві України до держав-членів Міжнародної морської організації (ІМО), оприлюдненій під час 98-ї сесії Комітету з безпеки на морі в Лондоні, інформує прес-служба МЗС.

 

У своєму виступі представник України закликав Російську Федерацію вжити всіх можливих заходів для припинення міжнародно протиправних діянь у морському пошуково-рятувальному районі України та надати належні запевнення і гарантії їхнього неповторення у майбутньому.

 

Також українська делегація окремо звернула увагу членів ІМО, що на попередній сесії Комітету з безпеки на морі було ухвалено рішення розпочати моніторинг ситуації з безпекою навігації в північній частині Чорного моря, яка внаслідок незаконної окупації Кримського півострова Російською Федерацією фактично перетворилася на "сіру зону" для міжнародного судноплавства.

 

15 червня 2017 року Україна приєдналася до конвенцій Міжнародної морської організації – посол України у Великій Британії, постійний представник України при ІМО Наталія Галібаренко вручила генеральному секретарю Організації Кітак Ліму інструменти про приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року та Міжнародної конвенції про контроль над шкідливими протиобростаючими системами на суднах 2001 року.

 

Як інформує МЗС, Міжнародна конвенція про рятування 1989 року належить до найважливіших міжнародних договорів, які регламентують процедуру надання відповідної допомоги суднам чи будь-якому іншому майну, що перебувають у небезпеці на водних шляхах. Приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року обумовлене необхідністю уніфікації правил здійснення рятувальних заходів на морі для досягнення безпеки судноплавства та охорони навколишнього природного середовища. 

 

Міжнародна конвенція про контроль над шкідливими протиобростаючими системами на суднах 2001 року регулює застосування на суднах протиобростаючих систем з метою запобігання негативному впливу хімічних сполук на морське середовище й здоров’я людини. Конвенція поширюється на судна під прапорами держав-сторін конвенції і судна, що заходять у порти таких держав. 

 

Як писав Z, 24 квітня 2017 року під час проведення рятувальниками Морської пошуково-рятувальної служби в Чорному морі штатних навчань у районі Скадовська російський корабель здійснив спробу захоплення українського рятувального катера. Кораблі Російської Федерації, що базуються на анексованому Росією Кримському півострові, наблизилися до українського рятувального катера і вийшли в ефір з вимогою "застопоріть ход і лєчь в дрєйф". Команда українського рятувального катера відмовилася виконувати протиправні вимоги, зазначивши, що судно перебуває у територіальних водах України, після чого взяла курс на Скадовськ. 

 

16.06.2017