Деякі європейські політики розкритикували нові санкції США проти Росії.

Зокрема, своє негативне до них ставлення висловили міністр закордонних справ ФРН Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel) і федеральний канцлер Австрії Крістіан Керн.

 

                                                       Ґабріель і Керн

 

На зустрічі в Берліні в четвер, 15 травня, Ґабріель і Керн різко розкритикували посилення санкцій проти Росії, за яке проголосував напередодні Сенат США. На їхню думку, розширенням списку штрафних заходів проти Росії Вашингтон «дбає про власні економічні інтереси і намагається чинити тиск на європейські компанії».

 

«Політичні санкції не повинні зачіпати економічних інтересів і загрожувати покаранням компаніям з Німеччини, Австрії та інших європейських країн, через те що вони беруть участь в газових проектах з Росією, таких як Nord Stream 2, або фінансують їх. Це вносить абсолютно новий і дуже негативний квалітет в європейсько-американські відносини… Хто забезпечуватиме наше енергопостачання і як, вирішуємо ми на засадах відкритості й ринкової конкурентності», — йдеться у спільній заяві Ґабріеля і Керна, оприлюдненій після закінчення їхньої зустрічі, яку цитує німецьке видання Der Spiegel.

 

У цьому контексті варто зазначити, що головою ради правління компанії Nord Stream 2 (де «Газпрому» належить 51% акцій) є колишній бундесканцлер Німеччини, однопартієць Ґабріеля (СДПН) Ґергард Шрьодер (Gerhard Schröder). Напередодні Ґабріель, Шрьодер і російський президент Володимир Путін зустрілися на марґінесі Міжнародного економічного форуму в Санкт-Петербурзі. Мова на зустрічі передовсім йшла про добудову Nord Stream 2.

 

Нагадаємо, що у середу, 14 червня, Сенат США значною більшістю голосів ухвалив законопроект про посилення санкцій проти Росії. Зокрема, документ передбачає запровадження санкцій проти тих, хто допомагає Росії розвивати систему трубопроводів для експорту нафти і газу.

15.06.2017