Президент присвоїв Михайлу Жизневському звання Героя України.

 

Президент України Петро Порошенко присвоїв посмертно звання Героя України Михайлу Жизневському – громадянинові Білорусі. Унсовець на прізвисько "Локі" загинув 22 січня 2014 року, одним із перших під час Революції гідності, внаслідок стрілянини на вулиці Грушевського.

 

Про нагородження Жизневського повідомляє прес-служба АП.

 

 

"Для нас Михайло – не іноземець, для нас Михайло – українець у душі", – сказав Петро Порошенко, вручаючи зірку Героя України батькам Жизневського – Михайлові Петровичу та Ніні Василівні.

 

Президент додав, що нині звання Героя України має надзвичайно високий статус: цю нагороду присвоюють винятково за заслуги на фронті у захисті територіальної цілісності і незалежності Української держави. "Пишаюся, що сьогодні до славної когорти українців, які носять звання Героя України, приєднався ваш син – великий білорус і великий українець", – сказав Порошенко.

 

Голова держави подякував батькам Михайла за тверду позицію і тверде розуміння, а також витримку у таких складних умовах.

 

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада України внесла зміни до закону "Про державні нагороди України", передбачивши можливість присвоєння звання Героя України іноземцям, котрі удостоєні ордена Героїв Небесної сотні. Згідно з доповненням до прикінцевих положень, "звання Героя України може бути присвоєно, як виняток, посмертно іноземцю, нагородженому орденом Героїв Небесної сотні, за здійснення визначного геройського вчинку, пов'язаного із відстоюванням конституційних засад демократії, прав і свобод людини під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року)" (автором законопроекту був Президент України).

 

Лицарями ордена Героїв Небесної сотні є троє осіб: Михайло Жизневський (громадянин Білорусі, один із перших загиблих на Майдані, помер 22 січня 2014 року від вогнепальних поранень на вулиці Грушевського), Зураб Хурція (громадянин Грузії, помер 18 лютого 2014 року під час наступу силовиків на Майдан, тіло виявили на барикаді на Інститутській; чоловік мав недугу серця), Давид Кіпіані (громадянин Грузії, помер 21 лютого 2014 року після того, як 20 лютого зазнав серцевого нападу).

 

13.06.2017