Закон про квоти української мови для телебачення набуде чинності 13 жовтня.

 

Закон, що зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою, набуде чинності 13 жовтня: у вівторок закон опублікувала офіційна газета Верховної Ради "Голос України", відтак він почне діяти через чотири місяці від дня опублікування, зазначає аґенція "Українські новини".

 

Згідно з документом, у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій, котрі здійснюють ефірне або багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, передачі, фільми й новини, виконані державною мовою, мають становити не менш ніж 75% загальної тривалості передач і фільмів у кожному із проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

 

Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення мають транслювати щонайменше 60% ефіру українською мовою.

 

Телекомпанії мають здійснювати трансляцію фільмів і передач, які не є їхнім власним продуктом, лише державною мовою, за винятком фільмів і програм (окрім дитячих і анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року.

 

Передачу вважаєть виконаною українською мовою, якщо всі виступи (репліки) дикторів передані українською.

 

При цім допускається використання інших мов без дублювання й озвучування при репортажах із місця подій (крім мови й реплік репортерів), коментарях гостей передач, музичних кліпах, які містять текстовий супровід, і в творах мовами корінних народів України.

 

За невиконання вимог закону телерадіокомпанія має сплатити штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

 

Протягом першого року з моменту набуття законом чинності програми й передачі, які повністю або частково створені телерадіоорганізацією, зараховують у частку виконаних державною мовою, навіть якщо їх фільмували російською.

 

13.06.2017