Турчинов закликав перейти до нового формату захисту держави від РФ.

 

Секретар РНБО України Олександр Турчинов вважає, що в Україні слід завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ.

 

Про це він сказав у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Воєнні дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли як за тривалістю, так і за масштабами формат АТО. Водночас слід відзначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в рамках АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські та місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованої території України... Настав час перейти до нового формату захисту країни", – зазначив Турчинов.

 

З його слів, українське законодавство передбачає два основних випадки, при яких дозволено бойове застосування Збройних сил, – це оголошення війни і антитерористичної операції. "Незважаючи на поширену думку, згідно з нашим законодавством, введення воєнного стану передбачає лише наявність особливого правового режиму в країні, або в окремих регіонах, і не надає автоматичного права на використання Збройних сил України та інших військових формувань", – пояснив секретар РНБО, додавши, що законодавство формувалося на основі уявлень ХХ століття про класичну війну і не враховує потреби протистояти гібридній агресії, яку веде проти України РФ.

 

У зв'язку з цим, вважає Турчинов, доречно визначити новий формат, котрий надасть можливість ефективно захистити Україну від гібридних методів війни, що застосовує Росія проти нас. "Прийшов час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, а чітко, на законодавчому рівні, визначити засади державної політики щодо їхнього звільнення. Потрібна ефективна технологія захисту країни, а для цього законодавчо потрібно надати Президенту право застосовувати ЗСУ та інші військові формування проти гібридної агресії з боку РФ", – наголосив секретар РНБО.

 

Олександр Турчинов також виступає за створення постійного оперативного штабу у зоні протистояння з широкими повноваженнями для комплексного управління ЗСУ, усіма силовими структурами, а також військово-цивільними адміністраціями. Секретар РНБО наголосив, що такий підхід "лише посилить фундамент мінських угод, адже їхня реалізація неможлива без вирішення питань безпеки і без звільнення окупованої української території". "Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений Президенту, після чого, сподіваюся, його оперативно внесуть до Верховної Ради", – сказав Турчинов.

 

13.06.2017