Єврокомісія проводитиме розслідування щодо країн Вишеградської трійки.

Брюссель закидає їм небажання приймати у себе біженців згідно з квотами Європейської Унії.

 

                                                             Дімітріс Аврамопулос

 

Інформаційна аґенція Reuters з покликом на своїх інсайдерів у керівництві ЄУ повідомила, що Європейська комісія у вівторок, 13 червня, на своєму щотижневому зібранні має вирішити, яких подальших кроків вжити щодо Польщі, Чехії та Угорщини. «Ініціація юридичної процедури свідчить про гостру ескалацію політичної суперечки між згаданими країнами ЄУ і Єврокомісією», – повідомило джерело аґенції.

 

Оскільки Варшава, Будапешт і Прага відмовляються прийняти до себе біженців, котрі зараз перебувають у тимчасових таборах в Італії та Греції, то, найімовірніше, Єврокомісія надішле трьом столицям відповідні зобов’язувальні листи. В них буде вказано крайні терміни, до яких ці країни повинні прийняти в себе біженців. Якщо цього не буде виконано у вказаний термін, то ЄК скерує справу до Суду Європейської Унії в Люксембурзі. Процес, скоріш за все, завершиться рішенням про грошові штрафи для країн-порушниць угоди.

 

Відомо теж, що 13 червня європейський комісар з міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос проведе в Страсбурзі прес-конференцію з цієї теми. Ще у травні Аврамопулос погрожував Польщі, Чехії та Угорщині порушенням проти них відповідного розслідування.

 

Нагадаємо, що у вересні 2015 року Рада Європейської Унії більшістю голосів ухвалила прийняти в себе 160 тисяч біженців із гарячих точок, котрі зараз перебувають у перехідних таборах у Греції та Італії. Для кожної країни-члена було визначено відповідну квоту. Поки що інші країни прийняли лише 20 тисяч біженців.

12.06.2017