СБУ вивчає обставини ідеологічної підготовки РФ до початку агресії.

 

Служба безпеки України в рамках справи про початок гібридної війни розслідує безпосереднє розв’язування агресивних бойових дій, ознаками яких є в тому числі спроби РФ знищити ідеологічні перешкоди для початку агресії.

 

Як передає УНІАН, про це під час круглого столу на тему: "Гібридна (інформаційна) агресія РФ. Відповіді України" в Києві повідомила заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту в сфері інформаційної безпеки СБУ Юлія Лапутіна.

 

Вона нагадала, що СБУ та прокуратура АР Крим продовжують досудове розслідування за фактами розв’язання Росією гібридної війни проти України. "Уже зібрано докази, які відповідають диспозиції ч.1 статті 437 ККУ, а саме – планування, підготовка або розв’язання агресивної війни чи воєнного конфлікту. Цей злочин належить до категорії злочинів проти миру", – наголосила Лапутіна.

 

З її слів, об’єктивна сторона злочину визначається діями у чотирьох формах, це – планування агресивної війни чи воєнного конфлікту, їхня підготовка, розв’язування та участь у змові, що спрямована на вчинення таких дій.

 

"Безпрецедентність провадження проявляється в тому, що розслідування злочинів, передбачених цією статтею (ч.1 статті 437 ККУ, – Z), означає доведення свідомого планування агресивної війни Росії проти України, складовими якого є: обґрунтування ідеї війни, розробка її політичної концепції, попереднє готування засобів ведення війни, схилення населення відповідних регіонів України до ненависті до інших регіонів України, а також дії, спрямовані на усунення перешкод для вторгнення на територію України", – додала Лапутіна.

 

Крім того, вона зауважила, що буде розслідувано безпосереднє розв’язування агресивної війни, ознаками якої є в тому числі спроби РФ знищити ідеологічні перешкоди для початку агресії, що дуже важливо у контексті гібридної війни.

 

12.06.2017