Прокурори подають на Дональда Трампа до суду за порушення Конституції.

Ідеться про ту статтю Основного закону Сполучених Штатів, яка забороняє державним чиновникам, зокрема й президенту, приймати подарунки і винагороди від іноземних держав.

 

 

«Генеральний прокурор Вашингтона (Федеральний округ Колумбія) Карл Рейсін і генеральний прокурор штату Меріленд Брайан Фрош подають до суду на президента США Дональда Трампа за фактом отримання його бізнес-імперією платежів і подарунків від іноземних урядів», – повідомила газета The Washington Post у понеділок, 12 червня.

 

Аналогічний позов уже подала проти Трампа в січні неурядова організація з питань етики. Однак це перший випадок, коли позов подають державні органи.

 

Після того як Дональд Трамп посів посаду президента в січні, він передав контроль над своїм бізнесом старшим синам, проте не продав його, як, на думку багатьох американців, мав вчинити, щоб уникнути конфлікту інтересів. Генеральний прокурор Меріленда заявив, що справа пов'язана з небажанням Трампа відокремити особисті інтереси від президентських обов'язків. «У Конституції чітко сказано, що президент повинен ставити інтереси країни вище за особисті», – наголосив Брайан Фрош.

 

Рейсін і Фрош розповіли про позов виданню The Washington Post у неділю, уточнивши: якщо федеральний суддя вирішить почати розгляд, вони вимагатимуть від Трампа, аби надав суду копії його особистих податкових декларацій, щоб оцінити масштаб його зовнішньоторговельних операцій. За словами генпрокурорів, справа, найімовірніше, опиниться у Верховному суді.

12.06.2017