Каталонці планують провести новий референдум про незалежність.

 

Регіональний уряд краю оголосив, що голосування відбудеться 1 жовтня 2017 року.

 

 

Рішення про референдум було ухвалене на засіданні регіонального уряду в п'ятницю, 9 червня, без узгодження з урядом Іспанії – повідомив телеканал ARD. Після засідання голова уряду Карлес Пучдемон (Carles Puigdemont) зробив «державну заяву». Він, зокрема, сформулював питання плебісциту: «Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою з республіканською формою правління?»

 

Пучдемон обґрунтував прагнення своєї адміністрації до суверенітету тим, що уряд Іспанії нібито «не бажає вирішувати гострих проблем реґіону». Він звинуватив також Конституційний суд Іспанії в упередженості та «перешкоджанні вільному волевиявлення каталонців». Політик мав на увазі те, що цей суд анулював результати опитування каталонців з питання про незалежність від 9 листопада 2014 року.

 

Заступник голови регіонального уряду Каталонії Оріол Жункерас, своєю чергою, нагадав, що Барселона 18 разів за останні півтора року зверталася до уряду Іспанії з проханням погодити умови референдуму, але «щоразу  наштовхувалася на нерозуміння».

 

Реакція центральної влади Іспанського королівства не змусила себе чекати. Уряд заявив, що не допустить референдуму, оскільки він суперечить конституції Іспанії, яка не допускає поділу країни.

 

Уряд Іспанії, сформований консерваторами, закидає каталонській адміністрації штучне нагнітання сепаратизму і нагадує, що в цьому регіоні, де мешкає вісім мільйонів осіб, – найвищий рівень життя в країні. В питанні про референдум уряд консерваторів підтримує й найбільша опозиційна Соціалістична партія.

 

Представники уряду попереджають, що застосують всі законні засоби для недопущення плебісциту і можливого відокремлення Каталонії. Відповідно до чинного законодавства, мова може йти про притягнення до суду організаторів референдуму. Окрім того, уряд, відповідно до 155 статті конституції, може скасувати режим автономії, який нині діє в Каталонії, і запровадити в реґіоні пряме правління з центру.

 

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки в Каталонії, співвідношення прихильників і противників сецесії приблизно пів-на-пів.

 

 

09.06.2017