МЗС розтлумачило спосіб розгортання "безвізової ночі".

 

Міністерство закордонних справ України радить українцям звернути увагу, що безвізовий режим з Європейським Союзом (окрім Великої Британії та Ірландії) та іншими країнами Шенгенської зони запрацює за місцевим часом кожної країни-члена впродовж ночі 11 червня.

 

Про це в коментарі УНІАН повідомив офіційний представник департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.

 

"У неділю, 11 червня 2017 року, починаючи з 00 години 00 хвилин, набуває чинності рішення Європейського Союзу про безвізові поїздки громадян України", – зауважив Кирилич.

 

Країни-члени ЄС відкриватимуть "безвіззя" для українців у чотири етапи протягом ночі 11 червня.

 

"Звертаємо увагу громадян, які вже в перші години 11 червня планують здійснити поїздку до країн ЄС, що у кожній державі рішення набуде чинності за місцевим часом, який може бути відмінним від українського", – наголосив він.

 

"При плануванні подорожей радимо ретельно розраховувати маршрут і час прибуття до відповідної країни з метою уникнення непорозумінь на кордоні та скорочення часу проходження паспортного контролю", – додав він.

 

Видання "Європейська правда" пише: першими безвізовий режим відкриють 8 держав: Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Болгарія, Греція та Кіпр. Безвізовий в’їзд до цих держав буде дозволений лише за біометричним паспортом, починаючи від опівночі за київським часом.

 

О першій годині ночі (за Києвом) кордони для громадян України відкриє більшість держав-членів ЄС та Шенгену: Австрія, Бельгія, Данія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

 

Серед держав Європейського Союзу найпізніше безвізовий режим запрацює в Португалії, о другій ночі за Києвом, позаяк ця країна живе за лондонським часовим поясом.

 

І, зрештою, серед держав-членів Шенгену, що перебувають поза межами ЄС, останньою буде Ісландія – о третій ночі.

 

Після цього у переліку територій, що відкривають "безвіззя" для українців у ніч на 11 червня, залишиться тільки Гренландія (цей острів є автономною частиною Данії, він не є частиною ані ЄС, ані Шенгену, але скасує візи разом з материковою Данією). У портах Гренландії "безвіззя" запускатимуть від третьої ночі (східне узбережжя) до шостої ранку (військова база Thule на західному узбережжі острова).

 

09.06.2017