Міф: Смерть відстані

Світ плаский, а географічна відстань більше не має значення? Ні, не так. Фрикційні витрати, пов'язані з фізичною віддаллю, можуть знижуватися внаслідок використання інформаційних і комунікаційних технологій, але є ще багато іншого дистансного тертя, що змушує економічні суб'єкти групуватися у просторі.

 

 

Протягом століть відстань була анкерною точкою економіста для аналізу просторових економічних взаємодій у формі транспорту, торгівлі, міграції, комунікації чи туризму. Центральна роль відстані в економічних дослідженнях зумовлена економічними витратами на подолання географічних віддалей. Ця «істина» явно включена у всі гравітаційні моделі в економіці, які, по суті, надихалися ньютонівською фізикою. Нова економічна географія (NEG), запропонована Полом Круґманом зі співавторами, за наріжний камінь аналізу економічних взаємозалежностей у просторі бере витрати на дистансне тертя.

 

Нещодавно було висловлено кілька пропозицій, які стверджують, що в сучасній економіці роль інформаційно-комунікаційних технологій (ICT) — і, зокрема, цифрових технологій — настільки всюдисуща, що географічна відстань більше не має значення. Це твердження про смерть відстані призвело до нової економічної парадиґми, яка характеризується твердженням, що світ плаский.

 

Отже, географія більше не буде враховуватися в сучасній просторовій економіці: конкуренція є всюди і не визначається географічними локаціями — за умови, звичайно, що вони мають відкритий доступ до всепроникного відкритого кіберпростору. Це явище буде мати великий вплив на дисперсію економічної активності на нашій планеті: ландшафт нашого світу стане одноріднішим і плоскішим.

 

Загибель гіпотези про відстані і відповідна гіпотеза про плоский світ не виглядають надто надійними з кількох причин.

 

По-перше, не факт, що доступ в Інтернет — або, загальніше, доступ до кіберпростору — рівномірно розподілений по всьому світу. Є мільйони людей, які ніколи не зробили  навіть простого телефонного дзвінка! Отже, наш світ був — і залишається — доволі шпилястим.

 

По-друге, доступ до цифрової технології не означає використання цієї технології. Таким чином, умови попиту є критичними для переваг, одержуваних від використання інформаційно-комунікаційних технологій і відкритого кіберпростору.

 

По-третє, переваги використання Інтернету в густонаселених районах — завдяки різноманітному портфелю агломераційних переваг усіх видів — набагато вищі, ніж в ізольованих районах. Дистансне тертя — це щось більше за затратну фізичну відокремленість, але знаходить свій аналог у географічних перевагах.

 

По-четверте, поєднання фізичних кластерів і переваг урбанізації та віртуальних інтернет-переваг забезпечує сильну конкурентноздатність міських просторів із тим неминучим ефектом, що в наш час великі міста будуть мати тенденцію до зростання і викликати ще більш загострений просторово-економічний ландшафт.

 

І, нарешті, навіть якщо в результаті інформаційно-комунікаційних технологій фрикційні витрати, пов'язані з фізичною віддаллю, знижуються, є ще багато іншого дистансного тертя, що змушує економічні суб'єкти групуватись у просторі. Це чітко відображено у французькій «школі близькості», де близькість — як протилежність фізичної віддаленості — розглядається як основна організуюча кластерна парадигма для просторово-економічних ландшафтів нашого світу. Близькість інтерпретується тут як принцип зв'язності, що об'єднує економічних агентів докупи з соціальної, когнітивної, підприємницької, технологічної або культурної перспективи.

 

Висновок: поточна тенденція до масивної урбанізації у всьому світі є структурним підтекстом сучасної і технологічно просунутої світової економіки, в якій ідея смерті відстані і плоского світу є найменш імовірним припущенням. Світ «килима-літака» — це міф в економіці.


Пітер Найкамп
Tinbergen Institute
, Амстердам, Нідерланди

 

Peter Nijkamp
The Death of Distance
Economic Ideas You Should Forget [Економічні ідеї, що їх маєте забути] (березень 2017)
Зреферував О.Д.

 

09.06.2017