Екс-директор ФБР звинуватив Дональда Трампа у брехні.

 

Проте, на переконання експертів, ці закиди навряд чи можуть стати підставою для процедури імпічменту президента США.

 

 

Звинувачення колишнього керівника ФБР Джеймса Комі на адресу глави Білого дому пролунали на слуханнях у комітеті з розвідки Сенату США в четвер, 8 червня. За словами Комі, Трамп говорив, ніби звільнив його за некомпетентне керівництво ФБР і слабкість його відомства. «Таке пояснення Трампа з приводу причин мого звільнення збентежили мене, оскільки раніше президент запевняв мене, що я чудово справляюся зі своєю роботою», – зазначив Комі. Він наголосив, що Трамп обмовив ФБР і його самого, стверджуючи, що нібито бюро не дає ради зі своєю роботою. «Це була брехня, пряма і відверта», – процитувала слова Комі газета The Washington Post.

 

Окрім того, Комі заявив, що він не має жодних сумнівів у тому, що Росія втручалася в кампанію з виборів президента США 2016 року. Він повідомив, що ФБР стало відомо про російські кібератаки ще в кінці літа 2015 року. «Як мінімум кілька сотень, а можливо, тисячі організацій в США зазнавали атак російських гакерів під час виборчої кампанії», – запевнив Комі. У той же час колишній директор ФБР висловив упевненість, що жоден із бюлетенів на виборах 2016 року не був сфальшований. 

 

Водночас Комі визнав, що Трамп безпосередньо не вимагав від нього припинити розслідування щодо втручання Росії в американські вибори. За словами колишнього директора ФБР, Трамп також не просив його припинити розслідування щодо колишнього радника президента з національної безпеки Майкла Флінна. Це зізнання, на переконання експертів, дозволяє стверджувати, що доповідь Комі не зможе слугувати твердою підставою для імпічменту Трампа, про який уже заговорили напередодні. Навіть попри те, що Комі міг сприйняти деякі слова президента США як сугестивні спонукання до припинення розслідування проти представників команди Трампа.

 

08.06.2017