СБУ обшукала кількадесят компаній, пов'язаних із Курченком.

 

Служба безпеки України провела кілька десятків обшуків у офісах та за місцями проживання фіґурантів кримінальної справи, пов'язаної з масштабними фінансовими оборудками на імпорті паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу.

 

Як інформує прес-центр СБУ, обшуки тривали у Київській, Харківській, Житомирській та Запорізькій областях.

 

За підсумками слідчих дій планується накладання судом арешту на банківські рахунки та паливно-мастильні матеріали, які належать фізичним і юридичним особам, задіяним у протиправній оборудці.

 

"Правоохоронці задокументували, що комерційні структури, які ввозять сировину з Росії та Білорусі, використовують для здійснення поставок підконтрольні офшорні структури. Шляхом підміни документації ділки змінюють ціну та якість товару, що надає можливість застосовувати мінімальні ставки акцизного збору та зменшувати митну вартість. У підсумку суттєво зменшується сума обов’язкових платежів та зборів до державного бюджету", – ідеться у повідомленні СБУ.

 

Спецслужба встановила, що більшу частину імпортованої в Україну продукції перепродавали підконтрольним структурам, які реалізували товар через мережі АЗС та оптові бази за готівку поза податковим обліком. Згодом гроші "відмивали" через складні багаторівневі структури та конвертаційні центри.

 

"За попередніми оцінками експертів, через протиправний механізм тільки через мінімізацію податку протягом 2016–2017 років державі завдано збитки на суму понад 200 мільйонів гривень", – ідеться у повідомленні СБУ.

 

Видання "Українська правда" пише, що йдеться про компанії, споріднені з Сергієм Курченком, котрий намагається стати монопольним оператором з постачання російського зрідженого газу в Україну. Серед компаній – ТОВ "Ойл Трейдінг Груп", ТОВ "Нафтопродукт Трейдинг", ТОВ "Перспектива трейд груп".

 

07.06.2017