У «катарській кризі» виявлено російський слід.

Телеканал CNN з покликом на джерела в розвідувальних службах США повідомив, що російські гакери зламали серверні системи державної інформаційної аґенції Катару Qatar News Agency (QNA).

 

                                        Мухаммед бен Абдель Рахман Аль Тані

 

Таким чином гакерам вдалося розмістити на сайті QNA сфабриковане повідомлення, яке й спровокувало обурення країн – сусідів Катару.

 

Міністр закордонних справ Катару Мухаммед бен Абдель Рахман Аль Тані підтвердив CNN факт кібератаки і розміщення неправдивої інформації. За даними каналу, в інформаційному повідомленні, датованому 23 травня, еміру Таміму бен Хамад Аль Тані нібито приписувалися проіранські і проізраїльські висловлювання. Окрім того, зі сфабрикованої публікації випливало, що шейх ставить під сумнів, чи зможе президент США Дональд Трамп утриматися на своїй посаді. Це повідомлення, зазначає телеканал, стало однією з причин, через які кілька країн реґіону розірвали дипломатичні відносини з Катаром.

 

ФБР, за даними CNN, підтвердило факт зламу сайту QNA. До розслідування гакерської атаки на Qatar News Agency, повідомляє телеканал, також залучили британські спецслужби.

 

Американські спецслужби, котрі розслідують злам сайту катарської аґенції, вважають, що до кібератаки можуть бути причетними російські гакери. Чи йдеться про гакерів, пов'язаних з організованою злочинністю або з держструктурами, підозрюваними в спробі втручання у вибори президента США, поки що не встановлено, заявили джерела CNN. Водночас один зі співрозмовників телеканалу зазначив, що, ґрунтуючись на раніше отриманих розвідданих, «у цій країні (Росії) мало що відбувається без відома уряду».

 

Нагадаємо, що п’ятого червня Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Ємен, Лівія, Бахрейн, Єгипет і Мальдіви оголосили про розрив дипломатичних відносин із Катаром. Наступного дня аналогічну заяву зробила й Мавританія.

07.06.2017