Сім країн розірвали з Катаром дипломатичні відносини.

Вони закидають Досі підтримку терористичних угруповань, зокрема «Ісламської держави» і «Аль-Каїди».

 

 

Своє невдоволення діями Катару висловили: Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Єгипет, Королівство Бахрейн, Ємен, Лівія і Мальдівські острови – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

 МЗС Бахрейну заявив у понеділок, 5 червня, що Катар «намагається дестабілізувати ситуацію з безпекою в королівстві» і підтримує тероризм. Королівство оголосило, що протягом доби закриє морське і повітряне сполучення з Катаром.

 

Бахрейн також відкликає з країни всіх співробітників свого посольства. Він зажадав від катарських дипломатів виїхати з королівства протягом 48-ми годин, а громадянам Катару дав на це 14 діб – тепер їм буде відмовлено у в'їзді в цю країну і в транзиті через її територію. Бахрейнцам при цьому також заборонено відвідувати Катар. Про аналогічні заходи щодо Катару оголосили Саудівська Аравія і ОАЕ.

 

МЗС Єгипту зробив схожу заяву, додавши, що Катар поширює ідеологію терористичних угруповань «Аль-Каїда» й «Ісламська держава», а також «сіє розкол в арабській спільноті». Єгипет закрив повітряне та морське сполучення з Катаром.

 

Окрім того, очолювана Саудівською Аравією коаліція припинила участь Катару в спільній операції проти бунтівників-хуситів, котрі встановили контроль над частиною Ємену, повідомляє телеканал Al Arabiya з покликом на свої джерела.

 

МЗС Катару назвало рішення про розрив дипломатичних відносин «невиправданим» і відкинуло звинувачення в причетності до підтримки терористичних угруповань. Влада емірату пообіцяла зробити все можливе для того, щоб ці заходи не позначилися на економіці Катару.

05.06.2017