Посли ЄС узгодили додаткові торгові преференції для України.

 

Посли країн – членів Європейського Союзу досягли домовленостей щодо позиції Ради ЄС на майбутніх міжінституційних переговорах про торговельні преференції для України.

 

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

 

"6 червня 2017 року посли країн ЄС досягли угоди щодо позиції Ради щодо тимчасових автономних торговельних заходів на користь України. Вони попросили президентство (тобто Мальту, котра головує в ЄС, – Z) взяти участь у переговорах з Європейським парламентом з метою швидкого ухвалення заходів", – йдеться у повідомленні.

 

Пропозиції спрямовані на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС як додаткові до тих, що вже були запроваджені в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

 

Аґенція УНІАН нагадує, що Європарламент 1 червня затвердив позицію на міжінституційні переговори щодо надання Україні додаткових торговельних преференцій, виключивши з пропозиції Єврокомісії томати, пшеницю та сечовину.

 

Очікується, що міжінституційні переговори відбудуться 12 червня в Страсбурзі.

 

Наприкінці вересня минулого року Єврокомісія запропонувала підвищити квоти на експорт низки українських товарів. Зокрема, на кукурудзу – на 650 тис. тонн, пшеницю – на 100 тис. тонн, ячмінь – на 350 тис. тонн, крупу й оброблене зерно – на 7,8 тис. тонн, овес – на 4 тис. тонн, мед – на 3 тис. тонн, виноградний сік – на 500 тонн, оброблені томати – на 5 тис. тонн.

 

Згідно з даними міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового, економічний ефект від ухвалення Європарламентом рішення про збільшення річних квот на безмитне ввезення української сільгосппродукції до ЄС становитиме $196,95 млн.

 

У Мінекономрозвитку заявили, що очікують на остаточне рішення ЄС щодо надання Україні додаткових торговельних преференцій до саміту Україна–ЄС, котрий відбудеться в Києві 13 липня.

 

06.06.2017