СБУ відкрила справу через фінансування одеською мерією УПЦ МП.

 

Служба безпеки України розслідує виділення Одеською міською радою коштів церкві Московського патріархату. Провадження відкрите за статтею про фінансування сепаратизму.

 

Про це повідомив у Facebook народний депутат із партії "УКРОП" Віталій Купрій.

 

"СБУ відкрила кримінальне провадження за підтримку Одеською міськрадою Московського патріархату. Щойно отримав від голови СБУ Василя Грицака лист, у якому він повідомив про відкриття кримінального провадження за моєю заявою за ст. 110-2 ККУ "Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України", – написав депутат.

 

Купрій нагадав, що депутат Одеської міськради Анна Позднякова ще торік виявила факт прихованого фінансування церкви на 2,2 млн грн на рік, що начебто йшло на утримання пам'ятки архітектури – Спасо-Преображенського собору УПЦ МП. Депутат ствердила, що такі преференції вносять розбрат у конфесійні стосунки, а також порушують бюджетне законодавство: міськрада не може фінансувати установу, що не є комунальною.

 

Нардеп вважає, що проблема "більш глибока", адже частина МП "стала важливим елементом так званої «гібридної війни» Росії проти України". Купрій покликався на інформацію журналістів, котрі писали, що окремі священики в місцевій митрополії нібито надавали допомогу проросійським силам перед трагедією 2 травня в Одесі (у справі ніби фіґурувала навіть і зброя).

 

06.06.2017