Коболєв: Рішення арбітражу дозволить вийти із "Газпромом" "на нуль".

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сподівається, що внаслідок остаточного рішення Стокгольмського арбітражу баланс розрахунків із "Газпромом" може суттєво змінитися на користь України.

 

Про це він сказав у інтерв'ю "5 каналу".

 

"Ми не розрахувалися з "Газпромом" за газ, який брали у минулих періодах, на суму приблизно 2,2 млрд доларів. Точно зараз можемо сказати, що ми отримаємо компенсацію за ті обсяги газу, які ми оплатили з 2014 року, де ціна була вищою, ніж та, яку зараз встановив трибунал. Тобто ця цифра буде точно зменшена, вона буде зменшена суттєво", – зазначив Коболєв.

 

"Важливий момент – ця справа не є єдиною. Найближчим часом нас очікує транзитна частина. В транзитній частині "Газпром" від нас не вимагає майже нічого. Українська сторона вимагає суттєвих компенсацій. За нашими оцінками, якщо ми зможемо бути успішними у транзитній справі, баланс розрахунків точно буде на користь України, і він буде суттєво на користь України", – наголосив він.

 

Крім того, очільник "Нафтогазу" повідомив, що, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, ціна на російський газ буде переглянута з 2014 року.

 

"По певних питаннях, які ставила українська сторона, ми отримали так само і негативну відповідь. Найбільш простим прикладом цього є термін, з якого українська сторона хотіла здійснити перегляд ціни. Ми наполягали на тому, що перегляд ціни повинен бути ретроспективним і має починатися з 2010 року. Трибунал виніс рішення, що такий перегляд ціни буде з 2014 року. Російська сторона сказала, що вона у принципі проти будь-якого перегляду ціни. Тому, скажімо, з точки зору України це є не повним задоволенням тієї вимоги. Тобто нам відповіли так – на перегляд ціни нам сказали "ні" з 2010 року, нам сказали "так" з 2014 року", – розповів голова "Нафтогазу".

 

"Період, із якого трибунал прийняв рішення про перегляд ціни для "Нафтогазу", переважно був визначений тими діями, які керівництво "Нафтогазу", яке було в компанії до 2014 року, та керівництво України з 2010-го по 2014 рік приймало щодо цього контракту і по відношенню до того, за якою ціною імпортувався газ Росії", – додав Коболєв.

 

06.06.2017