Знайдено нові докази, що за кібератаками на виборчкоми США стояв Кремль.

Про це повідомив викривальний сайту The Intercept з покликом на Аґенцію національної безпеки (АНБ) США.

 

 

Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ вчинило кібератаки принаймні на одного постачальника програмного забезпечення, яке використовувалося в США при проведенні виборів президента у листопаді 2016 року. Це випливає із засекреченої доповіді АНБ, яка потрапила у розпорядження сайту The Intercept. Документ, датований п’ятим травня, пройшов процес верифікації незалежними експертами.

 

У доповіді також зазначається, що російської орган зовнішньої розвідки відправив понад 100 електронних листів членам регіональних американських виборчкомів, застосувавши під час розсилки технологію фішингу. Як випливає з доповіді, ГРУ провела кібератаки в серпні 2016 року з метою встановити, яке програмне забезпечення й устаткування планували використовувати під час виборів.

 

«Виконавці цієї операції, ймовірно, використовували дані, отримані в її ході, щоби запустити кампанію, замасковану під реєстрацію виборців; проте насправді це була фішинг-атака на місцеві урядові організації», – подає The Intercept.

 

АНБ не уточнює, якою мірою дії гакерів ГРУ могли вплинути на результат голосування в США.

 

Тим часом незабаром після оприлюднення матеріалу The Intercept Федеральне бюро розслідувань затримало 25-річну жінку за підозрою в передачі секретної інформації АНБ інтернет-порталу. Як повідомило Міністерство юстиції США, затримання було проведено в понеділок, 5 червня, в штаті Джорджія.

 

Ім’я затриманої – Ріаліті Лі Віннер. Вона є співробітницею міжнародної корпорації Pluribus, яка виконувала роботу за контрактом для Пентагону. Віннер працювала в підрозділі АНБ у Джорджії з лютого цього року.

06.06.2017