Парубій планує переписати "закон Порошенка" про НАТО на категоричніший.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликає закріпити на законодавчому рівні норму про те, що членство України в НАТО є пріоритетом державної зовнішньої політики.

 

Про це голова ВР заявив по завершенні свого візиту на Пленарну асамблею НАТО в Тбілісі і за результатами "надзвичайно плідного спілкування із союзниками та партнерами з Північноатлантичного альянсу", – інформує прес-служба парламенту.

 

Парубій нагадав, що у ВРУ зареєстровано законопроект №6470, який пропонує внести зміни до законів "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України", чітко задекларувавши євроінтеґраційні прагнення України.

 

"Нагадаю, що цього року Україна відзначає 20-ліття Хартії про особливе партнерство з НАТО. Ухвалення такого Закону – це важливий знак для наших союзників! Я звернувся до фракцій з тим, щоб ухвалити цей закон найближчим часом", – закликав голова ВРУ.

 

Проект №6470 зареєстровано у Верховній Раді 18 травня. Серед його авторів – сам Парубій, його перша заступниця Ірина Геращенко, радниця Президента Ірина Фріз, колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк, голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко, Мустафа Найєм та інші.

 

Проект пропонує відкликати з законів "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" частину з рядка, в котрому йдеться про те, що метою зовнішньої політики України є "поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації" – а саме словосполучення "досягнення критеріїв, необхідних для" – аби залишилося: "поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою членства у цій організації".

 

Нагадаємо, ця химерна формула виникла в українському законодавстві у грудні 2014 року. Тоді Верховна Рада схвалила президентський законопроект про відмову від позаблокового статусу, втім, зі згаданими вище евфемізмами.

 

Згодом Петро Порошенко пропонував посилити це формулювання у Воєнній доктрині, проте в остаточній редакції документа текст так і залишився з "критеріями".

 

05.06.2017