Аґенція Bellingcat оприлюднила фото злощасного "Бука" на російській базі під Курськом.

 

Розслідувальна аґенція Bellingcat оприлюднила нове фото зенітної ракетної системи "Бук", зазнимковане на базі російської 53-ої зенітно-ракетної бригади під Курськом за півроку-рік до того, як цей "Бук" переправили через російсько-український кордон на Донбас.

 

На знимці з архіву російського механіка зображено саму зенітно-ракетну систему з номером 332, а також інші позначки, котрі збігаються з тими, що були на "Букові", зафіксованому на Донбасі у дні трагедії літака "Малайзійських авіаліній".

 

 

"Команді Bellingcat вдалося виявити "недостатню ланку" – фотографію, на котрій видно маркування негабаритного вантажу на "Букові 332", зняту до його транспортування в колоні у липні 2014 року. На фотографії, знятій російським механіком, ймовірно, навесні 2013 року, видно "Бук 332" з тими самими білими транспортними маркуваннями, що були на ньому в Україні незадовго до [збиття] й невдовзі після збиття MH17. Ця фотографія "Бука 332", на котрій цілком видно бортовий номер, а також маркування негабаритного вантажу, – остання по часу зйомки із виявлених нами, знятих до транспортування в колоні в червні 2014 року, коли друга цифра бортового номера вже була зафарбована", – йдеться в повідомленні аґенції.

 

Bellingcat нагадує, що раніше називав цю систему "Бук 3х2", позаяк друга цифра бортового номера не надавалася для зчитування. Все ж у доповіді, що була опублікована 3 травня 2016 року, вдалося встановити, що друга цифра – "3".

 

 

Номер машини вдалося ідентифікувати завдяки низці деталей з фотографій 2009–2014 років (частина знимок – транспортування "Бука" у червні 2014 року в колоні, що прямувала до українського кордону): форма бокового щитка гусениці, вм'ятина на лівій боковій панелі, особливості під'єднання електрокабелів, шрифт цифр бортового номера і відстань між знаками, плями масла і сажі на білих залізничних маркуваннях на обидвох бокових щитках. 

 

Про те, що ця нововиявлена знимка зафільмована саме на базі під Курськом (військова частина 32406), свідчить низка деталей. Фото зроблене в парку техніки бригади, що можна встановити завдяки ще одній знимці курсанта з того ж таки місця. На цій фотографії видно контейнер для ракет рожевого кольору. Ця знимка має геотеґ, локалізований у парку техніки 53-ої бригади в поселенні Маршала Жукова під Курськом. Достовірність того геотеґу підтверджується порівнянням елементів знимки зі супутниковою знимкою – з космосу теж видко характерний рожевий контейнер.

 

 

Знайдений фотоальбом механіка був завантажений у мережу в лютому 2015 року, однак у ньому не вказано ні імені механіка, ні інформації, де й коли зняли фотографії. Журналістці "РБК" Інні Сідорковій вдалося поспілкуватися з особою, зв'язаною з цією знимкою. Ця особа підтвердила, що цей механік – зі знимки "Бука 332" і, з його спогадів, у 2013 році він перебував у Курську.

 

Bellingcat вдалося встановити особу механіка і виявити кілька його сторінок у соцмережах.

 

05.06.2017