Сміття вивозять на Схід і в Центр, але ця співпраця є спорадичною, – Андрій Садовий.

 

Тільки п’ять міст області на сьогодні приймають відходи зі Львова, що дозволяє вивезти 80 тонн замість 570 на день, як планувалось, розповів міський голова Львова Андрій Садовий, передає 032.ua.

 

«Реально допомагають Буськ, Новояворівськ, Червоноград – 1 машину в день, Жидачів – 2 машини в тиждень, десь 1 машину приймає Дрогобич. Тобто разом ми виходимо на 80 тонн в день. Це при тому, що в меморандумі було анонсовано 570 тонн, 19 підписантів.

 

Ситуація складна, і я після підписання меморандуму дав чітке розуміння, що цей меморандум може запрацювати тільки в перспективі довшого часу. Нам однозначно потрібна ургентна допомога, щоб мати можливість кожного дня системно вивозити відходи, тому що ми продукуємо їх 500–600 тонн кожного дня. Такої допомоги, на превеликий жаль, ми не отримували вже впродовж року», – розповів Андрій Садовий.

 

Решту ж відходів, за словами міського голови, вивозять на приватні полігони по Україні, на Схід, у центральні регіони.

 

«Але ця співпраця, як правило, спорадична. Вона не є системна. Завжди є проблеми, тому що правоохоронні органи завжди втручаються в цей процес. Зупиняють машини. Тобто ми фактично рік часу як жили в блокаді, так і живемо», – скаржиться Андрій Садовий.

 

«В Україні тисячі полігонів, 96% всього сміття в Україні іде на полігони, і помогти нам можна дуже елементарно. Для цього має бути політична воля. Її немає, бо з самого початку була поставлена задача – підпал, завал міста сміттям, потім вигнання Садового з посади мера і нанесення удару по "Самопомочі". Такий був сценарій. Цей сценарій провалився станом на сьогоднішній день тільки завдяки твердій позиції львів'ян, які зайняли принципову позицію.

 

Пішли звернення до Президента від різних середовищ, церковних ієрархів. Таким чином вдалося в цій блокаді зробити трохи тріщину, але генерально цю блокаду ніхто не знімав. Вона далі існує», – додав мер Львова.

 

За словами Андрія Садового, критична ситуація із вивезенням відходів є в Жовківському, Кам'янка-Бузькому, Пустомитівському і Городоцькому районах Львівської області.

05.06.2017