МОЗ скоротило "медичний пакет" удвічі.

 

Робоча група, до якої увійшли представники МОЗ та народні депутати, доопрацювала чотири урядові законопроекти і вже сьогодні зареєструє у парламенті два законопроекти – №6327 і №6329.

 

Про це заявила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час брифінґу за результатами засідання Національної ради реформ, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Міністерство охорони здоров’я та уряд подали до Верховної Ради ще у квітні чотири законопроекти на зміну системи фінансування охорони здоров’я, які були вимогою стратегії зміни фінансування охорони здоров’я, котру прийняв Кабінет Міністрів ще у листопаді 2016 року. Ці чотири законопроекти ми подали. Після цього розпочалася праця робочої групи, 22 депутати Верховної Ради допрацювали законопроекти. Сьогодні ми обговорювали ті зміни, які були зроблені. І подаємо знову розроблені законопроекти, їх буде два – 6327 і 6329, які подаємо вже сьогодні на реєстрацію", – сказала урядовець.

 

Супрун висловила сподівання, що у вівторок ці законопроекти внесуть у порядок денний, а розгляд у комітетах відбудеться вже у середу.

 

Нагадаємо, у квітні уряд зареєстрував у Верховній Раді пакет законопроектів №№6327, 6328, 6329, 6347.

 

Ключовим є законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", яким впроваджується оплата за лікування кожного конкретного пацієнта, так званий принцип "гроші за пацієнтом". Зокрема, пропонують запровадити державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів повністю або частково за рахунок бюджетних коштів.

 

Гарантії надають усім громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно живуть на території України, особам, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, які потребують додаткового захисту. Також окреслено поняття "державного гарантованого пакету", тобто чітко визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які будуть оплачені за рахунок державного бюджету. Конкретний перелік послуг та лікарських засобів, що входять до державного гарантованого пакету, та єдиний тариф для їхньої оплати щорічно затверджуватиме Кабмін.

 

Повністю мають бути оплачені медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% усіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги. Частково пропонують оплачувати послуги на вторинному та третинному рівнях (при цьому компонент медичної допомоги навіть на цих рівнях завжди буде оплачувати держава).

 

Медпослуги в рамках гарантованого проекту будуть надавати медзаклади будь-якої форми власності, фізичні особи-підприємці, що мають ліцензію на медпрактику, відповідно до укладених договорів про обслуговування населення.

 

Державні фінансові гарантії запроваджуватимуть поступово – на первинній ланці із січня 2018 року. На інших рівнях – із 2020 року.

 

18 травня народні депутати не внесли до порядку денного запропонованого Кабінетом Міністрів пакету документів.

 

02.06.2017