На території колишнього Шпиталю Лазаря знайдено людські останки.

 

31 травня на території колишнього Шпиталю Лазаря поблизу хорової школи у Львові виявили людські останки. Експерти провели їхній попередній огляд, інформує РІСУ.

 

«Ми неодноразово знаходили тут людські кістки. Однак розуміння й підтримки у влади щодо проведення якогось археологічного дослідження – досі не зайшли. Тому ми все залишили так, як воно й було. Та зараз постала потреба у зміцненні муру старої стіни, і нам обов’язково треба буде прокопати траншею на місці, де, імовірно, є захоронення. Зокрема, коли робітники почали ці земляні роботи, то майже одразу знайшли якісь останки. Поки що ми не можемо ідентифікувати, чи це дійсно людські кістки, потрібна експертиза, та все ж копати далі без археологічного втручання ми не будемо», – розповів керівник школи Дмитро Кацал.

 

«Є великі шанси виявлення на території колишнього шпиталю великого числа захоронень часів злодіянь НКВС. В перші роки радянської влади в Україні НКВС боявся вивозити залишки вбитих людей за місто. Оскільки за теренами міста могли легко наштовхнутися на повстанські загони УПА. Тому залишки своїх злочинів закопували у місті. Зокрема, це можуть бути замордовані люди із тюрми на Лонцького, що є тут поруч. Тому є велика вірогідність того, що тут можуть бути останки людей», – розповів Роман Гунда, голова правління Львівської обласної історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал».

 

Археологи, представники КП ЛОР «Доля» запевнили, що влітку цього року проведуть фахові дослідження ділянки. Якщо дійсно виявлять захоронення, то у найближчому часі буде проведена ексгумація останків.

02.06.2017