У Більшівцях віднайшли останки жертв комуністичних репресій.


У селищі Більшівці Галицького району Івано-Франківщини виявили людські останки – найімовірніше, колишніх в’язнів НКВС. 7 серпня пошуковці комунального підприємства «Доля» натрапили на рештки двох дорослих і двох дітей за 150 метрів від приміщення місцевої музичної школи – повідомляє «Бліц-Інфо».

 

 

Приміщення, де нині розташована музична школа в Більшівцях, колись використовувалося НКВС - в підвалі утримували в'язнів. Найчастіше це були учасники націоналістичного підпілля, члени їхніх родин і всі, кого підозрювали в нелояльності до радянської влади. За словами директора КП «Пам'ять» Василя Тимківа, тут одночасно могли утримувати сотні людей. Їх готували до депортації.

 

«Людям навіть не було де прилягти. Щодня або щоночі тут проводили допити з побиттями, тортурами та знущаннями. Це були жахливі умови утримання, було важко передати елементарні харчі, про медичну допомогу взагалі нема що говорити. Холод, сирість... Усе це призводило до смерті. А тіла загиблих, імовірно, заховували десь поблизу», – пояснює історик.

 

Про можливе поховання пошуковців повідомив отець Василя Завірач. Місцеві старожили розповідали йому, що в 40-х роках минулого століття до в’язниці звозили тіла упівців з навколишніх сіл, аби їх упізнали родичі. Пан Тимків припускає, що їх також могли ховати неподалік.

 

«Ззаду музичної школи скидали тіла вбитих партизанів. І я школяркою разом з дітьми бігала туди дивитися. Ми знали добре, що то партизанів вбивають. Пам'ятаю, як старенька жінка сиділа і плакала над сином», – розповіла 85-річна мешканка Більшівців Стефанія Луців.

 

Припущення мешканців виявилися слушними: за 150 метрів від приміщення музичної школи пошуковці натрапили на людські останки. Загалом відкопали рештки чотирьох людей. У перші хвилини археологи знайшли людський череп і кістки. За словами судмедексперта-криміналіста Омеляна Левицького, останки належать малій дитині, попередньо – 5-6 років. Хлопчик це чи дівчинка – буде зрозуміло після експертизи. Згодом у землі знайшли останки ще однієї дитини, значно молодшої. Відтак знайшли ще одні рештки – імовірно, дитячі, проте з дуже пошкодженим черепом. Під ними розкопали ще одні – четверті. За версіями експертів, вони належать дорослому, – інформує «Місто».

 

 

Василь Тимків зазначає, що дітей, вочевидь, готували до депортації разом з батьками. Але, не витримуючи умов утримання у в’язниці, малюки могли померти. «Через інфекційні або простудні захворювання. А міг вдарити й НКВСівець. На жаль, така страшна практика була в ті часи», – додав він.

 

Знайдені останки розташовані хаотично, недбало. Пошуковці зазначають, що ділянка цього поховання може бути значно більшою, тож роботи на ній триватимуть. Щоб повністю оглянути місце, потрібно приблизно місяць-півтора.

 

Працівники «Пам'яті» отримали дозвіл від всеукраїнської Міжвідомчої комісії на ексгумацію. Археологи проведуть експертизу, спробують виявити прижиттєві поранення, встановити вік і стать загиблих людей. Відтак рештки захоронять.

 

08.08.2019